Okamura (SPD): Nemohu programově věřit ani premiéru Babišovi, který je živ z evropských dotací

11.07.2018 16:38

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 11. července 2018 k žádosti vlády premiéra Andreje Babiše o vyslovení důvěry

Okamura (SPD): Nemohu programově věřit ani premiéru Babišovi, který je živ z evropských dotací
Foto: ReproFoto: Facebook
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura.

Vážené dámy a pánové,

dovolím si jít hned k podstatě věci. Poslanecký klub SPD nepodpoří hlasy svých poslanců vznik koaliční vlády ANO, ČSSD a KSČM, jelikož tento nesourodý vládní slepenec bude i nadále prosazovat stejnou špatnou probruselskou, zahraniční, hospodářskou, bezpečnostní, obrannou a sociální politiku jako předchozí vláda ČSSD a ANO premiéra Bohuslava Sobotky.

Programové prohlášení této vlády obsahuje prvky, které jsou v rozporu s dlouhodobým programem SPD. Chybí jasná vize zlepšení životů slušných občanů. Této vládě chybí vize jak přidat peníze slušným a řádným občanům, jak zvýšit bezpečnost a spravedlnost. Za vznik takovéto problematické vlády a za její ministry nese plnou odpovědnost premiér Andrej Babiš. ČSSD je strana, která se dlouhodobě podílela na kauzách, které stály naše daňové poplatníky miliardy korun. Za všechny jmenujme privatizaci OKD, tuneláři Bakalovi. ČSSD ve svém programu podporuje principy globalizace a multikulturní integrace.

Současná vládní koalice je ze dvou třetin minulá vládní koalice. Ta koalice, která obelhala občany, když si do programového prohlášení dala např. zákon o referendu a následně ho blokovala, aby nebyl přijat. Ta koalice, která slibovala důchodovou reformu, aby měli lidé skutečně vyšší důchody, ale vykašlala se na to. Takže my už po přímých zkušenostech víme, že papír snese všechno. Ale bohužel si pak členové vlády ČSSD a hnutí ANO stejně dělají spíše či nedělají, co chtějí. V nejbližších měsících a letech bude hodně záležet na našem postoji k migrantům v Evropě. Je zcela jasné, že země jako Itálie, Španělsko, ale i Německo prostě nezvládnou integrovat ani stávající migranty, natož další statisíce, které jsou na cestě a tlak na naši zemi, abychom nevítané hosty vítali, bude obrovský.

Sociální demokracie je v tomto jasně probruselská a proimigrační. Jak můžeme věřit lidem jako je pan Poche, který otevřeně lobbuje za přijímání migrantů do ČR a je ze stejné ideologické líhně jako Bohuslav Sobotka nebo Dienstbier? Oficiálně má zahraniční politiku řídit předseda ČSSD Jan Hamáček, který dostal dokonce tři funkce najednou, aby vláda mohla vůbec vzniknout. Je současně místopředsedou vlády, ministrem vnitra a ministrem zahraničí. K Janu Hamáčkovi ale bohužel nemůžeme mít důvěru, že bude řídit rezort v zájmu ČR. Stojí naprosto na jiném břehu. Je člen správní rady české pobočky Aspen Institute. Jde o mezinárodní nevládní neziskovou politickou organizaci, která byla založena v roce 1950 americkým podnikatelem Walterem Paepckem, jako tzv. think-tank. Z velké části je financována příspěvky rodinných a firemních nadací největších světových miliardářů, jako Carnegie Corporation, The Rockefeller Brothers Fund či Fordovy nadace. Ve správní radě centrály sídlící ve Washingtonu zasedá bývalá poradkyně pro národní bezpečnost prezidenta George Bushe Condoleezza Riceová, bývalá ministryně zahraničních věcí USA ve vládě prezidenta Billa Clintona Madeleine Albrightová, která organizovala válku proti Srbsku, či bývalý generální tajemník NATO z doby války proti Srbsku Javier Solana. A pokud vím, Jan Hamáček byl do Aspen Institutu přizván krátce poté, co pomohl prosadit uznání republiky Kosovo. Českou pobočku Aspen Institutu financoval známý tunelář Zdeněk Bakala. Dát bianko šek lidem, kteří jsou řízeni zvenčí a proti své vlasti, je pro nás v SPD, nemožné.

Nemohu programově věřit ani premiérovi Andrejovi Babišovi, který je skutečně v kleštích, protože má velkou část firem v Německu a je živ z evropských dotací. To, že Brusel i Berlín umí vydírat, víme. A premiér bude v této vládní konstelaci zpívat písničku podle not, které se píšou jinde, než u nás doma. Ostatně to jsme pocítili z dřívějších jednání o naší účasti na vládní konstelaci, kde nám bylo neustále argumentováno strachem z Bruselu a strachem z EU. Premiér Andrej Babiš se nechová suverénně. A je zcela jasné, kdo naší vládě bude velet. A je logické, že vládu řízenou z Bruselu my podpořit nemůžeme. Hnutí SPD bude konstruktivní opozicí a budeme předkládat pozitivní návrhy, aby měli slušní lidé více peněz, spravedlnosti a bezpečí. A pro tyto naše návrhy budeme hledat neustále podporu u jiných stran a budeme rádi spolupracovat na jiných dobrých návrzích.

Takže pokud vláda bude přicházet s návrhy prospěšnými pro naši zemi a pro její občany, jsme připraveni spolupracovat. Nehodláme negovat vše, s čím přijdou vládní strany a oplácet jim to, jak negovaly minulé volební období všechny návrhy opozice. SPD je pozitivní strana, s dobrým programem pro občany. Takže nebudeme politikařit a dělat obstrukce, jako to dělají jiné strany. My budeme vždy věcně a konstruktivně jednat a pracovat ze všech sil a rádi pomůžeme řešit konkrétní problémy občanů s vědomím pokory, že tady nejsme za sebe, ale za občany, pro které jsme my v SPD povinni odvést tu nejlepší práci.

Děkuji za pozornost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…