Okamura (SPD): Nyní není doba na sobectví, paniku a egoismus

13.03.2020 16:47

Komentář na facebookovém profilu k stavu nouze a vládním opatřením

Okamura (SPD): Nyní není doba na sobectví, paniku a egoismus
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Vláda výrazně omezila pohyb přes hranice České republiky jako prevenci v boji proti nákaze koronaviru. Není to úplné uzavření hranic, jak informují některá média. Existuje řada vyjímek např. pro kamionovou dopravu. Přesto je to správný krok a je třeba ho podpořit. Bohužel to skutečně absolutní uzavření není možné, protože bychom v naší zemi hladověli. Díky našemu členství v Evropské unii nejsme schopni produkovat dostatek potravin a nejsme kvůli EU potravinově soběstační, takže i základní potraviny musíme dovážet.

Chtěl bych říct, že je třeba nyní myslet na ochranu životů lidí a musíme být připraveni snášet nutná omezení. Nyní není doba na sobectví, paniku a egoismus. V této souvislosti je třeba, a k tomu vyzývám vládu, aby státní orgány tvrdě zasáhly proti lidem, které se snaží na strachu lidí z nákazy vydělávat, nebo těm kteří vážnost situace ignorují. Moc děkuji lékařům zdravotníkům ,policistům a všem, kteří dnes nesou hlavní odpovědnost za naše zdraví. Pomáhejme jim svým odpovědným přístupem.

A znovu vládě připomínám a apeluji na ní, aby odsouhlasila návrh našeho hnutí SPD na odklad splátek hypoték a exekucí u nemocných občanů nebo u těch, kteří následkem pandemie přijdou o práci. Znovu navrhujeme stanovení DPH pouze ze skutečně zaplacených faktur. Je to podpora firmám a podnikatelům před druhotnou platební neschopností. Prosazujeme fond pro bezúročné půjčky živnostníkům a firmám postiženým mimořádnými opatřeními a průběhem pandemie. Prosazujeme také odklad splatnosti daně z příjmu za rok 2019. Dále vyzývám vládu, aby neprodleně přijala opatření pro podporu nízkopříjmových pracujících obyvatel, které nastávající výpadek příjmu ze zaměstnání, uvádí do neřešitelné finanční a sociální situace. Zatímco nepřizpůsobiví lidé mohou zívat, protože inkasují dávky, které zneužívají, tak například pracující matka samoživitelka se ocitá v neřešitelné sociální nouzi. A to je přece nepřijatelné.

Zároveň vnímejme i další velký problém, který v Evropě máme kromě nákazy koronavirem. Na řecko-tureckých hranicích, která je pod obrovkým tlakem desetitisíců nelegálních islámských migrantů, napětí stoupá každým dnem. Postup Turecka je postupem agresora a jím organizovaný proud migrantů je formou agrese proti evropským státům. Řecku se musí dostat maximální podpory i od České republiky. Může dojít k vojenskému konfliktu mezi Řeckem a islamistickým expanzivním Tureckem a hnutí SPD podporovat veškerou pomoc České republiky Řekům.

Ale zpátky k epidemii koronaviru. Evropská unie, která proti šíření koronaviru neudělala vůbec nic, kritizuje členské státy za to, že uzavírají hranice a chrání své občany! Na to fakt člověk už nemá slov! Hranice se měly naopak uzavřít mnohem dřív. Evropská unie nejen, že nepomůže, ale navíc škodí! To je neskutečná drzost Bruselu.

Úplné uzavírky hranic nevnímá Světová zdravotnická organizace (WHO) jako efektivní opatření, narušují pohyb lidí a zboží, řekla předsedkyně Evropské komise von der Leyenová s odkazem na přístup České republiky a Slovenska i některých dalších zemí EU.

Myslí Leyenová tu WHO, která ještě na konci ledna nedefinovala koronavirus jako vysoce nakažlivou nemoc? Nestojíme o takovéto profesorské rady přemoudřelců z Bruselu, kteří vedou díky islamizaci a podpoře imigrace i svou šílenou ekonomikou a eurem Evropu ke krachu.

Všimněme si, že je v EU pandemie jako hrom, ale ve sdělovacích prostředcích slova Evropská unie úplně vymizela. Naráz vše řeší jen národní státy. To bylo řečí o sjednocování EU, o přesunu dalších kompetencí a centralizaci, ale když jde do tuhého a třeba něco opravdového a potřebného udělat tak je EU se svým obrovským a superplaceným aparátem k ničemu. A nakonec všechno řeší jen národní vlády, jelikož v každém státu je jiná situace, jiné zvyklosti, jiný jazyk, jiná sociální a ekonomická situace.

Evropská unie tedy nejen, že nepomůže, ale navíc i v případě této pandemie svým přístupem škodí! Čím dříve z EU odejdeme, tím lépe! A znovu se ukazuje, že správný model je ten, který prosazuje SPD – tedy konec EU a návrat k úzké spolupráci suverénních a svobodných evropských států.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

V době národní tísně a šíření koronaviru je potřeba, abychom všichni táhli za jeden provaz a hnutí SPD je připraveno podpořit všechny konstruktivní návrhy vlády k řešení situace a byť jsme v opozici, podáváme vládě svou ruku. To ale neznamená, že nebudeme přinášet konstruktivní připomínky. Odborník hnutí SPD na obranu a bezpečnost poslanec Radovan Vích totiž upozornil na zcela zásadní chybu vlády v souvislosti s koronavirem, kterou je selhání krizového plánu Ministerstva zdravotnictví ohledně včasného zajištění dostatečných zásob ochranných pomůcek a dezinfekčních prostředků vytvořených u Správy státních hmotných rezerv (SSHR). O nedostatku roušek a respirátorů hovoří i Česká lékařská komora. Těchto prostředků není dostatek pro lékaře a zdravotní sestry či sociální pracovníky, natož pak pro běžné občany.

Hnutí SPD dlouhodobě upozorňuje, že náš stát není systémově adekvátně připraven na krizové situace typu pandemie, války či masové migrační krize. Odpovědnost nese i současná vláda Andreje Babiše. Přestože jsme v tomto k vládě kritičtí, tak opakuji, že musíme nyní táhnout za jeden provaz a nebezpečnou situaci zvládnout. Doufejme, že se ochranné pomůcky lékařům dostanou co nejdříve.

Ohledně nedostatku ochranných pomůcek a dezinfekčních prostředků v nemocničních zařízeních, která mají rozdílné zřizovatele (MZ, MO, kraje, soukromé subjekty), jde o selhání managementu jednotlivých nemocnic.

Náš poslanec Radek Vích k tomu říká, cituji: „Tato zařízení nelze řídit ve všech případech jako soukromé firmy, které nevytvářejí potřebné zásoby. Naopak právě v tomto případě se ukázalo, že takové striktně ekonomické řízení má zásadní vliv na současný negativní stav. Takže ministerstvo zdravotnictví, nemocnice a jejich zřizovatelé prostě zaspali již na přelomu roku, kdy proběhly první informace o výskytu nového koronaviru v Číně. V té době již měly probíhat nákupy ochranných a dezinfekčních prostředků pro personál nemocničních zařízení, které nyní budou chybět,“ upozornil Vích

. Česká republika je špatně připravena na takové krizové situace. Nejsme soběstační v potravinách, nemáme dostatečné finanční rezervy a nemáme adekvátně připravený systém zdravotní péče pro případ pandemie. Správy státních hmotných rezerv (SSHR) trpí dlouhodobě nedostatkem přidělených finančních prostředků pro pokrytí požadavků na věcné zdroje plynoucích z krizových plánů, včetně epidemie a pandemie, a to přesto, že existuje např. Pandemický plán ČR.

Za současný stav nelze vinit Správy státních hmotných rezerv (SSHR), protože ta provádí nákupy na základě požadavků příslušných ministrů a na základě přidělených finančních prostředků od Ministerstva financí. Teprve potom může zahájit výběrové řízení na nákupy, ale ty také nemusí skončit úspěšně, protože poptávka nemusí mít odpovídající nabídku.

Hnutí SPD dlouhodobě upozorňuje, že náš stát není adekvátně připraven na krizové situace typu pandemie, války či masové migrační krize. Spoluodpovědnost nese i současná vláda Andreje Babiše. Přestože jsme v tomto k vládě kritičtí, tak opakuji, že musíme nyní táhnout za jeden provaz a nebezpečnou situaci zvládnout. Doufejme, že se ochranné pomůcky lékařům dostanou co nejdříve.

Vážené dámy a pánové, milí přátelé, na závěr mi dovolte, abych Vám i nám popřál, abychom nouzový stav v naší krásné republice co nejlépe zvládli, přeji Vám hodně zdraví a držme spolu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…