Okamura (SPD): Obrana není věcí jen armády, ale celého státu

16.05.2016 15:21

Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura – SPD představilo na dnešní konferenci v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR koncepci „Zavedení osmitýdenního povinného výcviku a reformy Armády ČR“.

Okamura (SPD): Obrana není věcí jen armády, ale celého státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Tento materiál vznikl na základě usnesení 1. ideové konference SPD z prosince 2015 a rozpracovává jeho politický program s názvem „Česká republika - náš bezpečný domov, naše úspěšná budoucnost“ do oblasti armády. Tento program je opoziční a rozdílný od Koncepce výstavby AČR přijatý současnou vládou a reaguje na základní změny bezpečnostního prostředí v Evropě, jako je masová migrace a radikální islám, konflikt na Ukrajině a terorismus. Navrhovaná koncepce SPD za základní atribut považuje posílení vlastních obranných schopností v součinnosti s jinými formáty vzájemné vojenské spolupráce v případě potřeby, jako jsou například státy V4. Zavedení povinného osmitýdenního intenzivního výcviku má za cíl posílit vlastní obranné schopnosti mladých mužů, kteří dosáhli v uvedeném roce 18-ti let. Na dobrovolné bázi by se tento výcvik týkal i mladých žen. K tomu navrhuje hnutí SPD zřídit ve všech krajích výcvikové a mobilizační prapory, které by tento výcvik zabezpečovaly a dále hnutí SPD požaduje i organizační změny v profesionálním jádru armády a na Ministerstvu obrany ČR.

Plné znění koncepce hnutí SPD „Česká republika - náš bezpečný domov, naše úspěšná budoucnost“ naleznete ZDE

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura k tomu ve svém projevu řekl:

„Dámy a pánové, vážení přátelé, vítám vás na půdě Poslanecké sněmovny na semináři o koncepci české armády. Děkuji vám všem za účast i za spolupráci. Dovolte mi, abych nastínil, jak vidím obranu České republiky. Jsem laik, takže to vezmu z pohledu obyčejného selského rozumu.

Za prvé - obrana není věcí jen armády, ale celého státu. Znamená to mít v prvé řadě občany ochotné vlast bránit a ti občané musí být také schopní tu vlast bránit. Ani jedno není dnes bohužel na pořadu dne. Proto je třeba učit děti a mládež od malička vlastenectví, musíme je učit zdravému a aktivnímu životu, musíme mladé lidi zvednout od počítačů a vyhnat je ven na vzduch a donutit k pohybu, sportu, cvičení a nejlépe taky k fyzické práci. Myslím, že člověk líný zrýt zahradu bude i líný za vlast bojovat.

Za druhé - pokud jde o armádní koncepce, historie nám ukazuje velmi zajímavý fakt - armádní štáby vždy zbrojí na minulou válku. A samozřejmě také podle zadání zbrojní a politické lobby.

Politici dnes zbrojí na invazní válku proti Rusku. To je minulost. Je to koncepce americké zbrojní lobby, ale ta za pár let skončí. Jednak Američané pomalu přestávají věřit, že ten zlý je Rus a žádná propaganda už to nevylepší. Co je ještě lepší, daleko razantněji se mění nálada v celé Evropě a do pár let budou i mainstreamoví politici muset přiznat, že svět v současnosti ohrožují USA a nikoli Rusko.

Další faktor je, že zcela reálně hrozí mocenská výměna v celé Evropě mezi mainstreamovými starými zkorumpovanými stranami a novou krví z hnutí, jako jsou Svobodní v Rakousku, AfD v Německu, Národní fronta ve Francii atd. To jsou tak jako naše hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) strany zcela bez předsudků a nenávisti vůči Rusku, protože v podstatě jen zastáváme vyvážený a spravedlivý postoj.

V USA zřejmě zvítězí v prezidentské volbě Hillary Clintonová a to ne proto, že by byla inteligentnější nebo lepší, ale Donald Trump je jediný kandidát, kterého neplatí zbrojní lobby, a tak musí prohrát, jelikož americké volby jsou o velkých penězích, a tolik peněz, aby si vše zaplatil, prostě nemá.

Clintonová bude muset dluh zbrojařům splatit, ale je to pasivní člověk a není to Železná lady. Nenechá se vtlačit do studené války s Ruskem, protože ji v tomto tématu opustí Evropa.

Naopak Putin je skutečně geopolitický hráč, který stále zraje a roste. Je to šachista, rozvědčík, ne voják - nemá důvod brát silou to, co může získat politikou a pokud se kdykoli pustil do boje, tak to byla sázka na jistotu, že vyhraje. Málo víme, že i v Rusku vznikl Islámský stát v Uzbekistánu. Putin ho ihned bez váhání brutálně rozdrtil.

Tím chci říct - Rusko není nebezpečí, pokud ho v něm nevytvoříme my sami, ale pak nemáme šanci. Takže zbrojit proti Rusům je prostě, odpusťte, pitomost. Stručně řečeno, naše strategie nesmí být uměle vytvářet po světě nepřátele, ale naopak hledat spojence.

Dostali jsme se k Islámskému státu. I ten, který Američané s Turky a Saúdskou Arábií vytvořili v Sýrii a Iráku, bude díky Rusku definitivně poražený a rozprášený a to znamená bohužel začátek zcela nové války.

Islamisté z takzvané Daéše totiž s porážkou počítají - je to obsahem islámských proroctví, které říkají, že musí zemřít několik chalífů, že bude rozdrcený chalífát v Sýrii a padne jeho chalífa, ale to není konec války, jen končí jedna z etap.

Následuje rozptýlení bojovníků po celém světě a boj, v němž nakonec po smrti ještě několika chalífů zvítězí islám na celé planetě.

Co tím chci říct? Že současné boje s Daéšem jsou zatím procházka letním sadem ve srovnání s tím, co nás čeká. Jakmile Daéš v Sýrii a Iráku padne, jeho bojovníci se z největší části přesunou do Evropy a tady poté rozpoutají teroristickou a gerilovou válku.

Musím být teď hodně diplomatický, ale zkusím to - hlupáci v Bruselu a paní Merkelová nám sem už první vlnu vojáků Daéše pustili a smrtelně nás všechny ohrozili. Jedním si tedy můžeme být jistí - válka bude a bude se odehrávat v evropských městech a nejen tam. Máme tu přehrady, jaderné elektrárny, vodárny, rozvodné sítě, muniční sklady a další citlivá místa, která dnes v podstatě nechráníme. Máme tu ulice plné lidí. Co na tohle nebezpečí česká vláda?

Vládní koncepce říká, že k zabezpečení úkolů na základě prý důkladných analýz potřeb má armáda ČR v roce 2025 v mírovém stavu disponovat počtem přibližně 24 000 vojáků z povolání a 5 000 vojáků v aktivní záloze. K tomu armáda plánuje nakupovat moderní raketomety a třeba houfnice.

Pokud zvážíme to, co jsem nastínil, tak si normální člověk musí říct, že se tu někdo pomátl na rozumu.

Armáda musí být, a to nejlépe dnes, schopná kdykoli neprodyšně uzavřít hranice. K tomu je zapotřebí jak dostatečný počet vojáků, tak i technika. Musím říct, že ochránit hranici lze. Slovákům se povedlo zabezpečit celou hranici s Ukrajinou a to v hodně těžkém horském terénu a to i s pomocí moderních strážních systémů, které pokrývají každý centimetr hranice.

Musíme umět ochránit a začít chránit všechny zdroje možného nebezpečí, jako jsou zmíněné elektrárny a další místa.

V současnosti stačí dron s nitroglycerinem a máme po Dukovanech – nevím, jestli to víte, ale Dukovany nemají primární ochranný obal reaktorů, jaký mají běžné elektrárny. Stávající ochrana údajně ustojí pád letadla. Přiznám, že jestliže na téma bezpečnosti selhali velmi spolehliví Japonci, netroufám si věřit, že naše socialistická ruská elektrárna je bezpečnější než Fukušima.

Existuje řešení boje s nepřítelem uvnitř země? Kupodivu ano - dospěli k němu Izraelci. Principem je v prvé řadě branná výchova celého národa už od dětství a připravenost všech bojovat ihned tady a teď třeba na chodníku před cukrárnou. To, co je samozřejmě nezbytné, je jednak posílit stavy stávající armády na minimum schopné ochránit hranice.

A řekněme si na rovinu, že pro skutečně funkční obranu naší země by bylo třeba postupně zavést v nějaké formě povinnou vojenskou službu - tedy ona je - ale mám na mysli prezenční výcvik. To bude sice u mladých nepopulární, ale pakliže to s obranou naší země myslíme opravdu vážně, tak to musíme překonat.

Vojenská prezenční služba má násobný efekt - mladí se naučí zacházet se zbraní a jak se chovat v krizových situacích. Získají také jistou fyzičku, naučí se žít v kolektivu, naučí se disciplíně a mnozí poprvé poznají práci a slovo povinnost. Mnozí získají vědomosti a praxi, která jim umožní získat dobrou práci - i to se počítá.

Pokud jde o profesionální armádu, jsem toho názoru, že stávající armáda těch několika kapesních expedičních sborů, které dělají servis Severoatlantické alianci během vojenských invazí v zahraničí, jsou do budoucna nevyhovující. Byť samy o sobě to jsou týmy kvalitních profesionálů.

Takže abych to shrnul - válka bude jiná a proto musí být i armáda jiná. A aby byla vůbec armáda, musí být i jiná výchova a životní styl, abychom vůbec nějakou armádu měli".

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…