Okamura (SPD): Trestná činnost se měla páchat v souvislosti s nákupem vakcín

04.04.2024 7:06 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tzv. Pfizergate.

Okamura (SPD): Trestná činnost se měla páchat v souvislosti s nákupem vakcín
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střípky z politiky: Politická situace 2024. Bude lépe? Debatovali Tomio Okamura a Petr Mach

Vidíme „kvalitu“ unijních představitelů v praxi. Opilce Junkera nahradila v předsednictví Evropské komise před lety von der Leyenová, která chce svůj post obhajovat. Ta měla aféry již v době, kdy působila jako německá ministryně obrany. Nyní unijní žalobci  z Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO) začínají vyšetřovat její roli při nákupu předražených vakcín od společnosti Pfizer za miliardy eur a jeden z hlavních dotazů je, co si esemeskovala s jejím šéfem. Některé zprávy měly být smazány, takže se řeší i maření vyšetřování likvidací důkazů.

Věc původně vyšetřovali v belgickém Lutychu. Případ spočívající v korupci, střetu zájmu a maření spravedlnosti ničením důkazů si ale převzal Evropský úřad veřejného žalobce.

K trestnímu oznámení se přidaly vlády Maďarska a Polska, Varšava ale své podání stáhla po nástupu Donalda Tuska.

Doposud nepadlo žádné obvinění, ale vyšetřování se má týkat šéfa společnosti Pfizer Alberta Bourly a předsedkyně von der Leyenové. Trestná činnost se měla páchat v souvislosti s nákupem vakcín.

Na podivné okolnosti jako první upozornily The New York Times, které popsaly esemeskové vyjednávání o podmínkách zakázky přesahující 20 miliard eur. Podle jejich informací po této výměně vzkazů došlo k výraznému navýšení objemu dodávky a také k navýšení ceny za jednu vakcínu o plných 25 procent.

Později se ukázalo, že vakcíny minimálně za čtyři miliardy eur byly k ničemu a musely se zlikvidovat. Smlouva totiž EU nutila vakcíny odebírat ještě v době, kdy už nákaza klesala.

„Odhaduje se, že vakcínový obchod Evropské komise a Pfizeru svým objemem přesáhl hodnotu dvaceti miliard eur, tedy 500 miliard korun, a členské státy EU od něho nemohly snadno ustoupit ani v době již polevujícího šíření nákazy. Vakcíny za minimálně čtyři miliardy eur, což odpovídá více než 100 miliardám korun, přitom byly pořízeny zbytečně a byly bez užitku zlikvidovány, jak loni koncem roku vypočítal sever Politico,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.