Okamura (SPD): V lednu může v ČR udeřit až 10procentní inflace, hrozí blackouty

11.12.2021 7:29 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k inflaci a krizi energetiky.

Okamura (SPD): V lednu může v ČR udeřit až 10procentní inflace, hrozí blackouty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Energie znovu prudce zdražuje. V lednu může v Česku udeřit až 10procentní inflace, hrozí blackouty. Ceny elektřiny a plynu na pražské burze jsou na novém rekordu. Ve středu se základní cena elektřiny pro rok 2022 na pražské burze PXE dostala nad hranici 180 eur za megawatthodinu. Je to asi o 20 eur výš než na začátku října, kdy byla situace zatím dosud nejvyhrocenější. Nahoru znovu vystřelila cena emisních povolenek. Během posledních pěti týdnů zdražila o 50 procent na současných už zhruba 90 eur za tunu vypuštěných emisí oxidu uhličitého. Dražší nikdy nebyly. „Státy, které jsou závislé na uhlí, to zruinuje,“ varoval na serveru peníze.cz Jiří Gavor, výkonný ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií. Hnutí SPD odmítá toto eko-šílenství!

Tuhé mrazy, které udeřily na severu Evropy, vedly v úterý v ranní špičce třeba k tomu, že třeba ve Finsku se na okamžitém trhu elektřina prodávala za více než 1000 eur za megawatthodinu. To je více než desetinásobek běžné ceny, upozornil ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda. Švédsko zase v pondělí muselo nahodit ropnou elektrárnu, která představuje „elektrárnu poslední záchrany“. Její elektřina by měla pomoci Polsku, jemuž hrozí závažné výpadky dodávek elektřiny.

„Velkoobchodní cena plynu dnes v EU roste o více než pět procent opat až více než 105 eur za megawatthodinu. Trhy se obávají, že v případě tuhé zimy a dalšího stupňování konfliktu na ukrajinsko-ruské hranici nebude mít EU v nadcházející době dostatek plynu. To by dále prodražilo výrobu elektřiny, jelikož její podstatná část se prostřednictvím plynu vyrábí. Také by to vedlo k dalšímu růstu cen emisních povolenek, neboť blízkou náhražkou plynu je uhlí, k jehož spalování jsou povolenky potřeba ve větším objemu než při výrobě elektřiny z plynu,“ varoval Kovanda.

„Obtížně dostupné a zdražující zdroje pro výrobu elektřiny mohou letos v zimě způsobit na četných místech EU rozsáhlé blackouty. V Česku mohou způsobit krachy dalších alternativních dodavatelů energií, ale už menších než Bohemia Energy. Tyto krachy by přispěly k dalšímu růst cen elektřiny a plynu pro mnohé české domácnosti. Růst cen energií na začátku příštího roku může mít lví podíl na tom, že spotřebitelská inflace vystoupá nečekaně vysoko, až k úrovni deseti procent. Jednalo by se o suverénně nejvyšší inflaci od 90. let. Vzhledem k růstu výdělků v ČR, který lze pro příští rok očekávat, nelze kvůli rapidní nadcházející inflaci vyloučit největší pokles reálných výdělků Čechů, tedy jejich kupní síly a svým způsobem i životní úrovně, od transformace 90. let,“ varoval Kovanda.

Evropská komise dle dokumentu vlády Ochrana klimatu ČR předpokládá, že náklady dosažení uhlíkové neutrality v ČR budou až dvojnásobné ve srovnání se starými členskými státy EU a odhaduje je až na stovky miliard korun ročně po dobu minimálně 20 let. K tomu se v Bruselu zavázal premiér Babiš… A nově vznikající vládní pětikoalice podporuje Zelený úděl také ...

Hnutí SPD odmítá toto eko-šílenství. Prosazujeme rozumnou ochranu přírody. Pokud jde o řešení krátkodobé, tak požadujeme odstoupení od systému emisních povolenek (či aspoň zastropování jejich ceny), dostavbu Temelína a Dukovan a odstoupení od projektů Zelený úděl (Green Deal) a Farm to fork. Dále je nutné, aby ČEZ, kde má stát majoritu, garantoval nízké ceny energií. Také je nutné zastavit podporu takzvaným solárním baronům. Pokud se nebudeme bránit proti šílenství Bruselu, EU zničí naši ekonomiku a miliony českých občanů upadnou do chudoby! Dlouhodobým řešením je pouze vystoupení z Evropské unie a budování vlastní potravinové a energetické nezávislosti a bezpečnosti.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Konzervativní proud nabírá na síle. A to je dobře

22:12 Senátor Hraba: Konzervativní proud nabírá na síle. A to je dobře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové vládě v Nizozemí.