Okamura (SPD): Vláda Petra Fialy je asociální

05.05.2022 16:34

Projev na 21. schůzi Poslanecké sněmovny 5. května 2022 ke zdražování energií.

Okamura (SPD): Vláda Petra Fialy je asociální
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové, cílem této mimořádné schůze na základě podnětu opozice je diskutovat opoziční návrhy, které pomohou s drahotou a které pomocí konkrétních kroků zlevní život našim občanům, jelikož vláda Petra Fialy z ODS odmítá zdražování řešit a uvrhává občany stále do větších a větších finančních problémů. Naše návrhy vychází z principu, že daleko lepší, než dávat lidem almužny, dotace a příspěvky, je výhodnější lidem život zlevňovat a zjednodušovat. Inflaci a drahotu, pokud je způsobena vysokými cenami energií, pohonných hmot a potraviny, lze potlačit jen tím, že se pokusíme tyto produkty zlevnit.

To lze několika cestami. Jednak jsou to samozřejmě daně, které jsou dnes v případě těchto komodit extrémně vysoké. A ve druhé rovině je potřeba diverzifikace zdrojů energií, zvýšení racionalizace výroby energie a samozřejmě je třeba ukončit nákupy energií v zahraničí nepřímo přes prostředníky, a naopak musíme umět nakupovat přímo. Stát má majoritu v ČEZ a mohl by nařídit přímý prodej energie za nákladové ceny plus - a nazývejme to, ty nákladové ceny - rozumnou cenu marži bez zisku, který mají překupníci na burze. Nazývejme to sociální tarif pro občany České republiky a naše firmy.

A do budoucna je třeba navýšit podíl v ČEZ. Ideální situace by byla, kdybychom vyváželi pouze přebytky energií poté, co budou naplněny potřeby českých domácností a firem. V tomto smyslu hnutí SPD připravuje návrh zákona, který v nejbližší době předložíme do Poslanecké sněmovny. Jelikož dnes je tomu naopak. A vláda Petra Fialy s tím nic nechce dělat. Současně je třeba řešit distribuční firmy, které spravují sítě. Tady je další velká položka ceny energie za přenos až 40 %. V případě plynu je žádoucí po vzoru Rakouska, Maďarska a dalších států dlouhodobý přímý kontrakt s dodavateli jak z Ruska, tak z Norska, případně z dalších zemí.

A je tu třeba masivně podpořit energetickou soběstačnost domácností. V praxi mnoho rodinných domů může být energeticky soběstačných a jsou k tomu potřeba investice v řádu jednotek statisíců. V podstatě téměř polovina domácností by mohla mít minimálně část energie doživotně zdarma. Pochopitelně ta podpora musí být cílena přímo domácnostem, nikoli jako dnes spekulantům v solárním a dalším energetickém byznysu, kteří jsou ještě navíc často registrováni v daňových rájích.

Vládní koalice Petra Fialy může a měla by ihned snížit daně z nejdůležitějších komodit - DPH a spotřební daně na pohonné hmoty a potraviny. Mimochodem chtěl bych ještě dodat, že mnoha vyspělých státech DPH nemají a mají jen jednoduchou daň z obratu a tyto daně jsou v jednociferných číslech, například Japonsko, USA, ale dokonce i Čína. Státu se to vrací ve vyšším obratu. Firmy mají nižší byrokratickou zátěž. Lidem se to vrací pak v nižších cenách.

Samozřejmě co se týče spotřebních daní a DPH, tak tady se chvíli zastavím u toho, úplně řekl bych až neadekvátního vládního návrhu na snížení cen pohonných hmot, protože samozřejmě snižovat o korunu padesát je výsměch občanům. Na druhou stranu to plně ukazuje, čeho je vláda Petra Fialy schopna, či lépe řečeno neschopná, protože zdali toto je řešení, tak to je opravdu výsměch všem občanům České republiky, jelikož takové řešení ani nepocítí. Ale teď jsem chtěl z hlediska daní poznamenat k tomuto něco jiného. Slyšeli jsme tady demagogii a řekl bych až lži, bylo to z úst ministra financí Zbyňka Stanjury, že prý nelze tu daň více snížit. Tak za A tady by měl říct na férovku, že mluvil o spotřební dani, vláda ovšem může snížit DPH u pohonných hmot. A kombinace spotřební daně a DPH činí až 50 % z ceny pohonných hmot, takže by neměl říkat o dani, jak tady říkal, ale měl by říci o jaké dani mluví. A na druhou stranu že prý to nedovoluje snížit Evropská unie. A u tohoto momentu jsem se chtěl právě teď zastavit, jak vidíme, jak Evropská unie škodí, protože když Česká republika by potřebovala jednat ve prospěch českých občanů, tak se musíme ptát Evropské unie, zdali nám to milostivě nedovolí. A ona to nedovolí. To je typický příklad toho, kdy jsme ztratili suverenitu a kdy nemůžeme jednat plně... No tak ona vláda Petra Fialy ani nechce jednat ve prospěch občanů. Ale kdyby tady byla vláda, která by chtěla jednat ve prospěch občanů, tak v podstatě Evropská unie nepovolí, takže nemůžeme pomoci občanům. To je prostě úplně šílená situace. A dám ještě jeden příklad ohledně tohohletoho.

Pochopitelně zásadní je budovat naši energetickou bezpečnost. Součástí změn by měla být deprivatizace vody a energií včetně zpětného odkupu nejen vody, ale také plynovodu. Ještě před dvanácti lety patřil plynovod státu. A ten měl čistý výdělek peněz za průtok plynu a samozřejmě i levnější plyn. Chápu snahy některých skupin odstřihnout se od ruského plynu a ropy. Ale podívejte se na USA nebo na Němce, kteří naopak ruské suroviny houfně nakupují, a současně se USA těší, že nám naopak budou vozit svůj předražený břidlicový plyn. To, že se odstřihneme od ruského plynu, Rusko nepoloží, což uvádí i renomovaní ekonomové, jelikož Rusko už má uzavřené kontrakty na jeho odběr s Indií, Čínou, Pákistánem. Stane se tedy jediné - extrémně zdraží vše v České republice, protože energie tvoří velkou část ceny všeho, na co se podíváme, od oceli přes beton až po rohlíky. Samozřejmě někomu, kdo se nevyzná v zeměpisu, můžou vyjmenované tři země početně, co se týče počtu zemí, přijít jako málo. Ale snad bych jenom dodal, že se jedná zrovna o ty nejlidnatější země na světě, přičemž už jenom jedna z nich má více obyvatel než celá Evropská unie. Takže toto je realita.

V současné době většině domácností vzrostly náklady s bydlením až na dvojnásobek. Pohonné hmoty cca o 30 %. V roce 2020 se ceny benzínu - konkrétně Naturalu 95 - pohybovaly od 25 korun do 32 korun za litr. A v současné době? Někde to je až dvojnásobek, kolem 50 korun za litr. A všichni víme, jak na téhle drahotě zcela bezostyšně parazituje stát spotřební daní a DPH. A vláda Petra Fialy má ještě drzost svalovat to jen na firmy, že mají vysoké marže. To, že vládní pravicové strany jako jediné jejich řešení mají snahu říkat firmám, jak vysokou mají mít marži, je skutečně absurdní, protože tohle naposledy dělali komunisté. A znova zdůrazňuji - jako jediné jejich řešení.

Samozřejmě jak jsem říkal, tak tím systémovým, rychlým řešením snížit daně na tyto drahé komodity, ať jsou to základní potraviny, ať jsou to energie, nebo pohonné hmoty. A to jsou přesně ty návrhy, které tady i SPD dlouhodobě navrhuje. Probíhá to tímto způsobem i v jiných zemích Evropské unie. Ale vláda Petra Fialy prostě nechce pomoci českým občanům, nechce přijmout žádná plošná opatření tak, jako to dělají ve vyspělých zemích Evropské unie, a přitom zároveň nenabízí pro občany žádné alternativní zásadní řešení.

Znovu opakuji to, co už jsem říkal před pár dny, pakliže vláda Petra Fialy a premiér Fiala nemá nebo neumí vyřešit zdražování, jako to řeší v okolních zemích, tak by měl podat demisi. Protože k čemu je občanům vláda, kterou si platí, když jim nedokáže v krizi pomáhat? To je vláda k ničemu. To je vláda, která si pomáhá jenom sama sobě. A to je přesně tento bohužel smutný případ.

Chcete levný benzín? To se ptám v rámci nabízených řešení. Tak deprivatizujme rafinerie a posilme podíl státního vlastnictví čerpacích stanic, což je model i v evropských zemích. To není socialismus nebo komunismus. To je běžný model, kdy státem vlastněné firmy nebo firmy se státním podílem vlastní síť benzínových pump. U nás je to taky, ale samozřejmě evidentně to není dostatečné do té míry, aby ta síť mohla vyvinout tlak na cenu pohonných hmot v České republice, aby to mělo vliv na ten trh.

Mimochodem v rámci čerpacích hmot tohle udělalo například i mimoevropské Mexiko a mají tam benzín za třetinu a zisky jsou na školství a zdravotnictví. Ostatně nejen Mexiko, dokonce i v Británii labouristé žádají znárodnění energetiky, protože to je skutečně strategická komodita, která by měla být pod veřejnou správou a kontrolou. Nikdo tam ovšem nevolá po kontrole výdělků soukromníků. Takže vidíte, že tenhleten model je naopak u strategických surovin, nad kterými by stát podle názoru SPD měl mít kontrolu, tak je to model ze západních, z vyspělých zemí.

Tady se za vlády ODS a ČSSD, která už tady ve Sněmovně není, za asistence lidovců rozkradlo v České republice, co se dalo v rámci různých privatizací a podobně. Česká republika v podstatě přišla o vliv na strategickou infrastrukturu, na strategické komodity a tak dále. A to nemluvím o tom, že jsme kvůli zhoubné zemědělské politice Evropské unie přišli o potravinovou soběstačnost v základních potravinách, které lze produkovat na území České republiky, což je taky jeden z velkých problémů, které by SPD chtělo napravit.

V minulém volebním období jsme se tady o to snažili, i naším návrhem zákona, ale právě vládní pětikoalice tento zákon odmítla. Sama ovšem, jako vždy, nenabízí žádnou alternativu řešení pro české občany, jak se vypořádat s drahými potravinami.

Další věcí, kterou je třeba řešit, je lichva. Po tom SPD marně volá už léta. Lichva je půjčka za extrémní úrok. V České republice některé firmy poskytují malé půjčky až za 7,5 tisíc procent (?). Proč o tom mluvím? Protože hovoříme o té drahotě, o tom, co v tom širším kontextu sužuje české občany a brání jim, aby mohli žít plnohodnotné životy. Ještě jednou zdůrazním, že některé malé půjčky se tady poskytují za 7,5 tisíc procent navýšení RPSN. A díky naprosto nefunkčnímu, bezzubému zákonu o lichvě je to legální. My jsme tady už navrhovali v minulém volebním období zákon na zastropování roční úrokové sazby RPSN na určitou maximální hranici. Mimochodem platí to dokonce ve většině zemí Evropské unie. Ty modely se různí. Ale Česká republika jde na ruku exekutorům a různým lichvářským - chtělo by se říci v uvozovkách - mafiím. A v podstatě se tento problém vůbec neřeší. Takže SPD je tady jedinou stranou, která chce pomáhat lidem, aby nepadali do exekucí, abychom potřeli lichvu, protože je to samozřejmě první krok k tomu, že lidé se dostávají potom do těch dluhových pastí.

Na Slovensku to RPSN zastropovali a samozřejmě ty lichvářské firmy v podstatě musely opustit trh. Takže tam dochází také k zásadnímu zlepšení. Ale, jak jsem říkal, platí to ve většině zemí Evropské unie.

Takže to je další věc, kterou se vláda Petra Fialy ani nechystá řešit a v podstatě je to velmi slabé z toho hlediska výkonu.

Mimochodem už v současné době stát půjčuje levně, případně i bezúročně, firmám. Takže je otázkou, zdali by vláda nemohla udělat nějaký mechanismus, aby se to rozšířilo, rozšířit tyto služby i na obyčejné lidi, kteří mají samozřejmě jasnou pracovní minulost, mají jasnou historii a tímto způsobem samozřejmě také (ne)udělat, řekl bych, konkurenční služby, které by pomohly lidem.

Těch návrhů, které by zlevnily život lidem, protože tématem dnešní schůze je drahota, řešení zdražování, tak těch návrhů, kterými bychom zlevnili život lidem, máme desítky. A stálo by za to si nad nimi zcela vážně sednout - vládní koalice i opozice. Třeba bychom se na některých návrzích shodli. Problémem je, že vládní koalice Petra Fialy si na žádné návrhy sednout nechce, nad žádnými opozičními návrhy. Pochopil bych to v situaci, kdyby sama nějaké navrhovala, jenže vláda Petra Fialy žádné návrhy sama nenavrhuje, řekl bych žádné zásadní. Ve srovnání - a tím nejlepším srovnáním je právě pohled do jiných zemí Evropské unie, které zdražování řeší, jak razantním snížením DPH, daní pro ty vybrané produkty, nebo dokonce i zastropováním cen. Ale tady prostě žádné návrhy realizovány v tomto smyslu nejsou. Jenom připomínám, že podle údajů Sociologického ústavu Akademie věd 30 procent lidí, už to bude více než 30 procent lidí, se dostává do energetické chudoby, dostává se do finančních problémů, dostává se do obrovských finančních problémů a tento podíl lidí bude stoupat, a vláda jenom nečinně přihlíží. A vždycky pan premiér řekne, že nemá signály.

Takže myslím, že opravdu není vhodná doba hrát si tu na bezzubou vládní politiku a na odmítání pozitivních opozičních návrhů. Cokoli, co pomůže lidem, je dobré a fakticky to pomůže přeci i vládě, která by dokonce díky opozici udělala pro lidi alespoň něco dobrého.

Samozřejmě vrcholem ubohosti byl ten status na Tweetru - před dvěma dny - ministra Válka, ministra zdravotnictví za TOP 09, který - zároveň tady se ještě večer četla jeho omluva, že ze zdravotních důvodů se nemůže zúčastnit - ale zároveň tweetuje, takže byl plný energie, kdy nazval SPD proruskou stranou podle všeho proto, že my říkáme, že by vláda místo předraženého plynu kupovaného přes překupníky z Německa, což prodražuje českým občanům 3krát až 5krát (kupujeme 3krát až 5krát dražší plyn), tak místo toho aby vláda nasmlouvala dodávky přímo, po vzoru Rakouska, Maďarska či Slovenska. Takže nás prý zajímají jenom rubly.

To je opravdu - já bych to nazval jako .... zoufalost týdne, protože nechat lidi platit v České republice 3krát až 5krát předražený plyn kvůli neschopnosti vlády nebo kvůli - řekl bych - ideologické zatemněnosti vlády, zatímco demokratické sousední země nakupují přímo takto, opravdu považuji za totální zoufalost a plivnutí do tváře občanům České republiky a do jejich peněženek.

Takže tyhlety vládní řečičky, že SPD je proruská strana, protože chce, aby se nakupoval přímo plyn, po vzoru demokratických zemí atp., tak to je opravdu už šílená záležitost, to je neuvěřitelné. A ještě nás poplivat v tom smyslu (byl ten tweet), že jsme kritizovali to, že jsme včera vzali těm pojišťovnám 14 miliard korun, čímž se zhorší samozřejmě dostupnost zdravotní péče občanům. Vláda zhorší dostupnost zdravotní péče občanům.

Takže argument žádný, jenom takovéto špinavé sliny. Takže tady zmatlala hrušky s jablky a je to opravdu otřesný obrázek vlády. Místo toho, aby řešila zdražování, tak útočí na ty, kteří navrhují řešení, která jsou správná a za druhé jsou už ověřená i v okolních demokratických zemích. Ale vláda prostě nechává naše občany platit 3krát až 5krát dražší plyn. Přestože občané už padají do finanční chudoby, do finančních problémů, prostě vládě je to úplně jedno.

Politicky bychom se my v opozici z toho asi měli v uvozovkách radovat, že nám díky vládní nekompetentnosti, nekompetentnosti vlády Petra Fialy, nekompetentnosti koalice ODS, KDU ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů a jejich odmítáním řešit plíživou rostoucí drahotu, zametáte nám cestu k volebnímu úspěchu. Ale radovat se nemůžeme, protože tím vaším nekonáním a netečností trpí celá země, a to doslova. Lidé i stát. Tady bych dal příklad dalšího úplně - to je přesně to nastavení zrcadla - jak Evropská unie škodí. Když se podíváme na jeden z návrhů zákonů na této schůzi Sněmovny - tisk 153, kdy se tady navrhuje ze strany opozice osvobodit domácnosti od části regulované ceny elektřiny určené na podporu obnovitelných a dalších podporovaných zdrojů energie, má to pomoci zabránit růstu cen energií. No a vláda k tomu tady uvádí, že předloha podle vlády zasahuje do oblasti veřejné podpory jejíž regulace je obsažena v právu Evropské unie. Neboli přeloženo - Evropská unie to zakazuje, takže další konkrétní příklad, kdy Evropská unie škodí a brání tomu, aby šlo pomoci českým občanům. Samozřejmě vláda i kdyby to Evropská unie neodmítala, tak by to stejně neodsouhlasila, protože vláda Petra Fialy je asociální.

Je to podobné u exekucí. My když jsme tady navrhli, aby stát zrušil to 21% DPH u exekucí, protože SPD je tady v podstatě jedinou stranou, která chce pomáhat lidem v exekucích, ostatně leží tady náš návrh zákona na zestátnění exekutorů, tak v tom jsme tady opravdu jediní dokonce z celé Sněmovny, protože ten návrh už tady byl probírán minulé volební období, a všichni byli v podstatě proti tomuto, takže SPD tady jediné bojuje za pomoc lidem v dluhových pastech a za to, aby se ta situace zlepšila kolem exekucí, abychom pomohli lidem; samozřejmě dluhy se platit mají, ale ten systém musí být přiměřené, tak tady vidíme, že tu 21% DPH, protože dneska stát parazituje 21procentním DPH na exekucích, takže je zdražuje ještě o jednu pětinu, tak opět Evropská unie zakazuje to DPH odpustit z těch exekucí. Takže to jsou prostě neuvěřitelné příklady, kde nám - a nechci, aby to znělo nějak pejorativně - cizinci z Bruselu, kteří tady s námi ani nežijí, ani nemluví našim jazykem, tak nám tady diktují, co máme v České republice dělat, a zdali můžeme, nebo nemůžeme pomoci českým občanům. Já si myslím, že opravdu je to jeden z mnoha důvodů, proč si myslím, že by bylo dobré z Evropské unie vystoupit a vrátit to k tomu Evropskému hospodářskému společenství na základě těch čtyř základních svobod, to znamená volný pohyb osob, zboží, kapitálu a služeb. To SPD chce samozřejmě, ale všechno ostatní už by si měly přijímat národní parlamenty podle výsledku voleb a podle přání svých vlastních občanů bez diktátu Bruselu. A to je ten model, který prosazuje SPD, tedy co nejužší spolupráce evropských států, žádná izolace, ale bez diktátu Bruselu. To znamená, SPD je proevropskou stranou, my jsme pro evropskou spolupráci, ale nejsme prounijní stranou a naopak považujeme Evropskou unii za protievropský projekt. To se tady vždycky účelově, to tady eurohujeři dávají mezi ty termíny rovnítko - proevropský a prounijní, ale ono je to v rozporu naopak. Je to přece úplně něco jiného.

Takže jinak škoda, že tady není ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL. Je to předseda KDU-ČSL také. Já jsem četl dopis pana ministra Jurečky staré okradené babičce, protože ona píše, už několik let jsem s ní v kontaktu a snažím se jí pomoct, ale je to, jako když hrách na zeď hází, když něco píšeme vládě, tak já jsem četl odpověď pana Jurečky staré okradené babičce, která ho prosila o pomoc s doplatkem na bydlení, který sociálka devět let odmítá jen proto, že majitel ubytovny jí nedal smlouvu, a přestože jí pan ministr Jurečka mohl pomoci mimořádnou finanční pomocí, tak se na ni vykašlal. A já se chci pana ministra Jurečky zeptat, co vám udělala tahle stará paní, které je 76 let? Její jedinou chybou je, že není z Ukrajiny. Je to stará žena, který celý život poctivě pracovala a platila daně. Proto na ni vláda nemá vůbec čas a nechce jí pomoci. Stát této paní, jejíž jméno samozřejmě znám a mám ho tady a jsem s ní v kontaktu, tak stát jí na oplátku, této paní, protiprávně ukrást byt, a když skončila na ubytovně, kde musí platit víc, než dělá její starobní důchod, tak jí ani nepřidá nějakou stovku navíc. Znám také případ samoživitelky, která exmanželovy dluhy přeplatila o téměř milion a stále ještě dluží. To jsou dnešní praktiky kolem exekucí. A to nejhanebnější na tom je, že 21 % z této lichvy formou DPH inkasoval stát. To je skutečně hanebné a nemravné!

Vážené dámy a pánové, je nutné zlevňovat život lidem ve všech rovinách. Nejde to jedním škrtem pera, je to skutečně celá škála opatření, která je třeba dělat, a lze to. A SPD tady po měsíce - po měsíce konkrétní řešení navrhuje. Znova říkám, je potřeba snížit ty daně na drahé základní komodity, ať jsou to pohonné hmoty, základní potraviny, ať jsou to energie. Je potřeba případně i zastropovat některé ceny, byť to někomu připadá šílené, ale jsou to ta řešení, která aplikují i jiné státy v Evropské unii, protože je potřeba prostě občanům okamžitě pomoc, okamžitě jim nějak pomoct. A samozřejmě tou otázkou je, a my na ni už tady máme odpověď, jestli se vůbec ve vládě Petra Fialy najde dobrá vůle českým občanům pomáhat, protože samozřejmě my, co tady jsme ve Sněmovně a půl roku vidíme tu vaši činnost, protože půl roku tady máte většinu už, vládní poslanci, tak u vás ta dobrá vůle občanům pomáhat úplně chybí. Já jsem se tuhle ptal občanů, protože jsem viděl nějaké obhájce vládní politiky, pár nějakých lidí tam psalo, já jsem se ptal, pocítil někdo z vás na svých peněženkách nějakou vládní pomoc? A nepřihlásil se nikdo. Takže to je realita. To je realita konání vlády České republiky! Doslova nikdo. Nikdo se nehlásí, protože nikdo na své peněžence žádnou vládní pomoc, žádnou pozitivní činnost na svých peněženkách ze strany vlády Petra Fialy nezaznamenal. A to je opravdu tristní. To je opravdu tristní situace!

A do toho ještě, jak jsem říkal, jste si včera protlačili návrh zákona, kdy vezmete 14 miliard zdravotním pojišťovnám a zhoršíte dostupnost zdravotní péče pro naše občany. My jsme tady protestovali - SPD, dali jsme návrh na zamítnutí. My jsme se snažili obstruovat a vy jste nás přetlačili, přehlasovali. Jakékoliv problémy občanů ve zdravotnictví, jakékoliv odložené výkony, jakékoliv dlouhé čekací doby, jakákoliv zhoršená péče plně padá, plnou odpovědnost má vláda Petra Fialy a je potřeba si to samozřejmě zdůrazňovat opakovaně.

Jinak tu dobrou vůli, kdybyste ji případně měli, tak můžete projevit ihned, není potřeba čekat, a to tím, jak se postavíte k programu a k návrhu dnešní schůze, zda ho ta poslanecká většina vládní koalice - tento program schůze - schválí, nebo zamítne. Přeloženo do češtině, zda schválíte, nebo zamítnete pomoc lidem. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…