Okamura (SPD): Vládní úředníci dostali na prémiích 155 milionů. Já chtěl zmrazit platy politiků...

21.07.2015 18:49

To je neuvěřitelné. Premiér a ministři rozdali svým politicky jmenovaným vládním úředníkům a dalším půlroční prémie za uplynulý rok 155 milionů korun – tedy o 35 milionů korun více než rozdala předešlá Rusnokova vláda. Co k tomu říct. Je s touto vládou opravdu líp?

Okamura (SPD): Vládní úředníci dostali na prémiích 155 milionů. Já chtěl zmrazit platy politiků...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Nejprve politici vládní koalice ČSSD, ANO, KDU-ČSL ještě navíc s pomocí KSČM zvýšili před půlrokem sami sobě platy - a následně ještě tedy rozdali svým spolustraníkům a dalším navíc stamilionové odměny. Za sebe mám svědomí čisté – jako jediný jsem ve Sněmovně navrhl změnu zákona tak, aby se platy politiků zamrazily až do roku 2018. Poslanci vládní koalice můj návrh ale zamítli.

Přitom je tady půl milionu lidí bez práce a většina důchodců má důchod do 10 tisíc, za který se nedá důstojně vyžít. A jen připomínám, že vláda na tento rok prosadila státní rozpočet s dalším zadlužením naší republiky o dalších přibližně 100 miliard korun. A ještě mají tu drzost si sami sobě přidávat další nehorázné peníze.

Otevřou už lidé konečně oči? Nebo budou dál věřit líbivým heslům a populistickým slibům této vlády? A zmanipulovaným médiím, které píší podle toho kdo je platí?

A pojďme být konkrétní. Na Ministerstvu vnitra u Milana Chovance (ČSSD) půlroční prémie činily víc než 43,7 milionu korun, na Ministerstvu financí u Andreje Babiše (ANO) činily odměny více než 41,1 milionu korun a nejvyšší prémii inkasoval jeden z náměstků, bylo to 170 tisíc korun. Na obraně u ministra Stropnického (ANO) ministr rozdal na prémiích přes 22,2 milionu a na Ministerstvu práce a sociálních věcí u ministryně Marksové – Tominové (ČSSD) 20 milionů Kč. Víc než 15,7 milionu korun dal podřízeným na prémiích ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Premiér Sobotka rozdal na Úřadu vlády na odměnách navíc přes 14,5 milionu korun. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) rozdal na bonusech vedoucím pracovníkům víc než 9,3 milionu korun, tedy dvojnásobek ve srovnání se svými předchůdci v úřadu, Alenou Hanákovou za TOP 09 nebo Jiřím Balvínem.

Například Hermanův ekonomický náměstek René Schreier nebo vrchní ředitel kabinetu Patrik Košický dostali bonus ve výši téměř čtvrt milionu!

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.