Okamura (SPD): Zadlužení České republiky hrozivě roste

29.07.2021 20:54 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k růstu státního dluhu

Okamura (SPD): Zadlužení České republiky hrozivě roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Zadlužení České republiky hrozivě roste. Kdyby radši vláda přestala vyhazovat peníze na nepřizpůsobivé, politické neziskovky, solární barony a předražené zakázky… Jak informovaly Novinky.cz, ČR dosud patřila mezi nejméně zadlužené země Evropské unie. V posledních letech byl dluh republiky v poměru k hrubému domácímu produktu čtvrtý nejnižší z celé sedmadvacítky. Dle výhledu Mezinárodního měnového fondu se však Česko během příštích tří až čtyř let jistě posune mimo první desítku. Veřejný dluh ČR, tedy dluh státu, municipalit a zdravotních pojišťoven, ke konci roku přesáhne podle všech projekcí 2,5 bilionu korun. Na konci loňska činil 2,15 bilionu. Samotný státní dluh (tj. bez krajů, obcí atd.) přitom dosahoval 2,05 bilionu Kč.

Loni stát vykázal deficit 367,4 miliardy Kč, pro letos je schválen schodek 500 miliard. Letos v lednu byl rozpočet v minusu 31,5 miliardy, v květnu už deficit dosáhl 255 miliard. Už pro letošek MMF predikuje meziroční snížení deficitu u 21 zemí z unijní sedmadvacítky. „Česko tak patří mezi pouhých šest zemí, u nichž je pro rok 2021 předpokládáno další prohloubení deficitu veřejných financí. V případě ČR je navíc toto prohloubení ve výši 1,8 procentního bodu, druhé nejvyšší po Estonsku,“ uvedla pro Právo předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová.

Pro rok 2022 již MMF pro všechny země EU kromě Česka a Estonska očekává nižší deficit veřejných financí ve srovnání s rokem 2020. Výhled salda českých veřejných financí pro rok 2023 ve výši –5,6 procenta HDP představuje druhý nejvyšší deficit v rámci EU 27 po Rumunsku (s hodnotou –6,2 procenta HDP). Podle ministerstva financí by měl veřejný dluh České republiky v roce 2024 odpovídat hrozivým 54,6 % HDP v případě scénáře autonomního vývoje veřejných financí, kdyby nebyly přijímány a prosazovány úspory.

Tato vláda stále neprovádí škrty ve zbytných výdajích států, na které hnutí SPD upozorňuje dlouhodobě. Jedná se zejména o snížení byrokracie na ministerstvech a krajích, zrušení předražených armádních zakázek, omezení plateb solárním baronům a politickým neziskovkám. Je potřeba zdanit zisky a dividendy nadnárodních koncernů, které jsou vyváděny do zahraničí. Je potřeba také zrušit výplatu neadresných sociálních dávek těm, kteří nikdy nepracovali, přestože pracovat mohou. Na druhou stranu Vláda ANO a ČSSD neprovádí žádnou prorodinnou politiku a masivní podporu výstavby bytů pro mladé rodiny. To je pro hnutí SPD zcela nepřijatelné.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.