Okamura (SPD): Zájmem naší republiky není útočná konfrontační politika

11.08.2020 17:34

Komentář na facebookovém profilu k návštěvě amerického ministra zahraničí

Okamura (SPD): Zájmem naší republiky není útočná konfrontační politika
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo tento týden navštíví Polsko, Českou republiku, Slovinsko a Rakousko. Během své návštěvy ve Varšavě podepíše dohodu o rozšířené vojenské spolupráci s Polskem. Součástí dohody má být vyslání dalších nejméně 1000 amerických vojáků do Polska. Spojené státy koncem července oznámily, že stáhnou z Německa zhruba 12 000 svých vojáků, přičemž 5 600 z nich by mělo být přesunuto do jiných členských zemí NATO včetně Polska. Amerického ministra v České republice kromě vystoupení v Senátu čeká i jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a s prezidentem Milošem Zemanem. Podle americké diplomacie chce Pompeo v Praze jednat o spolupráci v jaderné energetice a o „snahách o obranu před neblahým vlivem Ruska a Číny".

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí

Hnutí SPD dlouhodobě kritizuje nákup předražených amerických vrtulníků pro naši armádu a také odmítáme jejich snahy postavit na našem území vojenskou základnu. Stavbu americké základny v Ostravě podporuje ODS, jak jsme již několikrát veřejně slyšeli z úst místopředsedy ODS a europoslance Alexandra Vondry. V dostavbě jaderné elektrárny Dukovany by měl mít stát zájem na tom, aby byli do stavby zapojeni čeští dodavatelé, byla zajištěna energetická soběstačnost státu, bylo zajištěno zapojení českých dodavatelů a v neposlední řadě byla podpořena zaměstnanost v ČR.

Odmítáme, aby naše země byla Spojenými státy americkými vmanévrována do nepřátelského vztahu s Ruskem a Čínou. Cílem zahraniční politiky SPD je spolupráce se zeměmi světa a nikoli napětí a konfrontace za každou cenu. Hnutí SPD není ani proamerické, ani probruselské, ani proruské, ani pročínské. Jsme prostě pročeští, promoravští a proslezští. A jsme přesvědčení, že zájmem naší republiky není útočná konfrontační politika ve jménu jedné z velmocí, ale budování dobrých a korektních vztahů se všemi mocnostmi.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…