Okamura: Státní exekutor neznamená automaticky neefektivitu

14.01.2014 19:59

Velký rozruch vzbudil náš návrh na zestátnění exekutorů. Jsem za to opravdu rád, protože je to téma, které zasluhuje maximální pozornost.

Okamura: Státní exekutor neznamená automaticky neefektivitu
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Tomio Okamura

Dnes je provádění exekucí byznys, ve kterém se vydělávají miliardy nejen na úkor těch nejchudších, ale i celé společnosti, jelikož na tento systém v konečném důsledku doplácí všichni občané – kromě samotných exekutorů.

Exekutoři doslova stahují z kůže lidi, kteří spadli do dluhové pasti, a ti pak ztrácí možnost zapojit se zpět do normálního života, na což pak doplácíme všichni. Problém je v tom, že exekutoři jsou přímo ze zákona motivováni k odírání lidí a mají na to založeno celé své „podnikání“.

Jediné skutečné řešení tohoto problému je změna systému. Podle našeho návrhu by byl exekutor soudem pověřený a zároveň soudem placený vykonavatel. Rázně bychom tak skoncovali s byznysem s dluhy. Zpřísnění současných pravidel nepomáhá, exekutoři totiž předpisy příliš neřeší a málokterý dlužník si umí s dokonale proškoleným exekutorem poradit.

Státní exekutor neznamená automaticky neefektivitu. I státní zastupitelství nebo policie jsou státní a nikdo je nechce privatizovat. Navíc my v Úsvitu chceme zavést osvědčený a fungující model z Německa a Rakouska.

Bude tak dostatečně zajištěno vymáhání dluhů, ale takovým způsobem, aby se lidé, kteří skončili v dluhové pasti, měli šanci vrátit opět do normálního života.

Zadali jsme studii německého a rakouského modelu, na základě které připravíme změnu zákona. Chceme jednou pro vždy skoncovat s touto, jak já říkám „státem posvěcenou lichvou“. Plníme sliby, které jsme Vám dali ve volebním programu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce