Olšáková (STAN): Stavební zákon jde do třetího čtení. Panuje nad ním shoda

24.03.2023 22:02 | Tisková zpráva

Poslanci na mimořádné schůzi projednali ve třetím čtení novelu stavebního zákona nebo jednotné enviromentální stanovisko.

Olšáková (STAN): Stavební zákon jde do třetího čtení. Panuje nad ním shoda
Foto: Daniela Černá
Popisek: Eliška Olšáková (STAN)

„Dnes jsme projednali třetí čtení stavebního zákona, čímž končí téměř dvouletá práce nad tímto zákonem. Díky této novele dojde k urychlení výstavby v České republice a zároveň zůstane zachována dostupná síť stavebních úřadů. Jsem opravdu rád, že postupujeme konsenzuálně a že naplňujeme sliby občanům. Pro výstavbu v České republice je totiž důležité, abychom měli přehledný stavební zákon, který nebude procházet dalšími změnami. K urychlení samotného stavebního řízení lze zmínit řadu opatření: zmizí řada razítek a další jsou integrována. Podařilo se nám schválit důležitý krok, který usnadní výstavbu v České republice, přispěje ke zlevnění bydlení a zároveň urychlí výstavby dopravní infrastruktury, sítí a třeba i rychlého internetu,“ uvedl Jiří Havránek, člen rozpočtového výboru a poslanec (ODS).

„Na základě svých dlouholetých zkušeností venkovského starosty bych chtěl zdůraznit princip ‚jeden úřad – jeden dokument‘. To pro nový stavební zákon považuji za naprosto zásadní a všem žadatelům to výrazně zjednoduší stavební řízení. Také samozřejmě vítám, že nedojde k demontáži modelu veřejné správy. Stavební úřady zůstanou na obcích a nevznikne zbytečný státní superúřad. V neposlední řadě je důležitý nový stavební zákon pro naši ekonomiku, protože jedním z pilířů zdravého ekonomického rozvoje je rychlost stavebnictví,“ říká poslanec Jiří Slavík (TOP 09).

„Dnešek je unikátní v tom, že se nám podařilo skrze zapojení všech aktérů vyjednávání tohoto zákona získat i podporu celé Sněmovny, tudíž tento zákon má ambici vydržet více volebních období a zásadním způsobem se dál neměnit,“ uvedl poslanec Ivan Bartoš (Piráti).

„V původním návrhu novely se počítalo se zřízením Nejvyššího stavebního úřadu a zrušením až poloviny stavebních úřadů. S tím jsme nemohli souhlasit. Obávali jsme se snížené dostupnosti stavebních úřadů. Řidší síť úřadů znamená horší znalost místních poměrů ze strany pracovníků úřadů, sníženou schopnost kontroly, a tedy vyšší riziko černých staveb. Navíc hrozil odchod části zkušených úředníků a úřednic, pokud by byl jejich úřad zrušen. Zrušení stavebních úřadů také ohrozilo plynulost a kvalitu stavebních řízení. I proto jsme se jako zástupci hnutí STAN postavili za jejich zachování. Nesmírně nám v tom pomohl tlak zdola, od starostů a dalších komunálních a krajských politiků i senátorů, a to nejen z našeho hnutí. Proto jsme rádi, že stavební zákon v této podobě i ve spolupráci s opozicí dnes prošel," vysvětlila poslankyně Eliška Olšáková (STAN), místopředsedkyně sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Trestat bezdětné je jasná protiprávní diskriminace

19:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Trestat bezdětné je jasná protiprávní diskriminace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nápadu lidovců zvyšovat bezdětným platbu sociálního…