Onderka (ČSSD): Pane Volný, vy jste urazil třeba mě, protože jste si vzal do úst celou ČSSD

12.12.2017 20:20

Projev na 4. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 12. 2017 k návrhu na zřízení vyšetřovací komise k OKD

Onderka (ČSSD): Pane Volný, vy jste urazil třeba mě, protože jste si vzal do úst celou ČSSD
Foto: red
Popisek: Roman Onderka (ČSSD)

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, prostřednictvím pana předsedajícího, pane Volný, vy jste urazil třeba mě, protože jste si vzal do úst celou sociální demokracii. A já vás chci upozornit, že já si nepamatuji na moment a je mi 52 let, kdy bych se potkal s panem Bakalou. To je za prvé.

Za druhé. Já bych plně souhlasil prostřednictvím pana předsedajícího s výroky pana Mirka Kalouska. Musím říct, že mě ani ve snu nenapadlo, že půjdu do Sněmovny a moje první vystoupení bude o tom, že řeknu, že kolega Kalousek má pravdu. To je politika. Ano. Každopádně musím říct, že to jeho pojetí, jak vysvětlil, proč jsme tady jako poslanci a jakým způsobem se má Sněmovna chovat, bylo na místě a kdybych ho dal na papír, tak ho s chutí podepíšu. Je tam jediný problém, a ten problém zní, veřejný zájem. Veřejný zájem totiž není definován pouze v té právní rovině. Veřejný zájem je definován i v morální rovině. Je definován v tom, jakým způsobem se chovají elity společnosti počínaje, až po toho člověka, který je úplně na druhém konci. A z tohoto pohledu i my, jako poslanci, musíme k daným problémům přistupovat. A ten přístup je poměrně jasný. OKD se stalo nějakou zbraní, zbraní stran typu SPD, které ho používají v předvolebním boji a ovlivňují voliče této společnosti nějakými báchorkami a možná z jejich strany skoro pravdivými příběhy. Ale skoropravda neexistuje. Neexistuje ani částečná pravda, stejně tak jako neexistuje třeba částečně těhotná žena, protože v ten moment si nikdo z nás nedokáže představit, jestli je, nebo není. A tak to je i s pravdou. A z tohoto pohledu je potřeba k tomuto přistoupit. Proto celý klub sociální demokracie, to znamená všichni sociální demokraté, podpoří zřízení této komise, a to i přesto, že souhlasíme s výkladem kolegy Kalouska. Jsem toho názoru, že komise tak, jak bude zřízena, bude účelová, ale přesto jsme připraveni ji podpořit proto, aby se našla i ten druhý veřejný zájem, to znamená to morální hledisko a ta odpovědnost politika v České republice. Sociální demokracie totiž má na svém štítu vyryto svoboda, solidarita, spravedlnost. A prostřednictvím pana předsedajícího pane Volný, klidně se tomu můžete smát. Z vaší strany, která vznikla nějak, nějakým způsobem nejsou oběti v minulosti, protože jste neexistovali. Ze strany, která existuje 140 let, byli oběti v období první světové války, druhé světové války a i v období totalitního režimu, komunistického v této zemi. A byl bych rád, kdybyste si to aspoň trošku uvědomil. To znamená, padni komu padni, sociální demokraté dnes budou hlasovat pro zřízení této komise. Děkuji za pozornost.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.