Onderka (ČSSD): Paní ministryně, neotvírejte rozpočtové určení daní, tuto Pandořinu skříňku

26.05.2020 21:14

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny k bodu Kompenzace za snížení daňových příjmů obcí a krajů v důsledku výpadku kompenzačního bonusu

Onderka (ČSSD): Paní ministryně, neotvírejte rozpočtové určení daní, tuto Pandořinu skříňku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Onderka

Děkuji, pane místopředsedo. Paní ministryně, prosím neotvírejte rozpočtové určení daní, neotvírejte tuto Pandořinu skříňku. Já osobně jsem už ji otevřenou zažil a kolega Gazdík prostřednictvím pana předsedajícího o ní mluvil. Že má Praha a Brno nejvíce z RUDu. No, logicky. Když se měnily okresy a zaváděly kraje, tak majetek, jako jsou například divadla, až po, já nevím, zoologickou zahradu, přešla pod město Brno. A samozřejmě na to dostali finanční prostředky od státu.

A z tohoto pohledu je potřeba vnímat, o co se ta města starají, co a jaká potřeby zajišťují ne pro své občany, ale pro občany kraje a i jiných krajů, které přijíždí do těchto divadel, potažmo dalších zařízení. Neotvírejme tuto Pandořinu skříňku, prosím vás o to. A věnujme se bodu, který projednáváme. A ten bod zní - jako Poslanecká sněmovna jsme udělali chybu, protože jsme si neuvědomili, že veřejné finance jsou finance obcí a krajů. Až nás na to starostové a primátoři České republiky upozornili.

A my jsme dnes tady od toho, abychom tuto chybu napravili. To znamená, aby o tyto finanční prostředky nepřišly ani rodinné s.r.o., ale zároveň, abychom tyto finance nevzali obcím a krajům České republiky, protože je budou potřebovat, abychom historicky ekonomiku nastartovali daleko rychleji a daleko lépe, než tomu bylo v té krizi minulé. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.