Ondráček (KSČM): Kam směřuje Policie České republiky?

06.06.2017 17:27

Článek analyzuje materiál Koncepce rozvoje Policie ČR do roku 2020 (aktualizace 2017), který byl projednáván vládou ČR minulou středu a znovu pak toto pondělí.

Ondráček (KSČM): Kam směřuje Policie České republiky?
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Zdeněk Ondráček

Vláda ČR minulý týden ve středu a znovu pak včera projednávala materiál Koncepce rozvoje Policie ČR do roku 2020 (aktualizace 2017). Jedná se o modifikaci materiálu Rozvoj Policie České republiky v letech 2016 – 2020, který projednával výbor pro bezpečnost již v červnu 2016, ale po zjištění, že se nejedná o materiál schválený vládou, bod projednávání přerušil. Trvalo tedy skoro další jeden rok, než předkladatel, tedy ministerstvo vnitra, udělal nezbytné, ale standardní úkony, aby mohl být materiál vládě ke schválení předložen a poté projednání v příslušném výboru.

 

To, že se s polovině roku 2017 schvaluje něco pro rok 2016, vypovídá své o schopnostech práce na policejním prezidiu a vnitru. Jako úsměvné pak působí, že tato koncepce ukazuje přínosy dalšího rozvoje Policie ČR ve střednědobém horizontu! Jestli mají předkladatelé nestaven střednědobý horizont rozvoje jen na 2 roky dopředu, tak se nedivme, že je Policie ČR v takovém stavu, v jakém je. Předkladatel si je již po roce od předložení původním dokumentu vědom, že v jedné z klíčových oblastí, tedy oblasti lidských zdrojů, si zadal úkol, který nedokáže splnit a tak navrhuje zpomalení tempa růstu policie prodloužit do roku 2022.

 

V popisné a analytické části předkladatel zcela objektivně popisuje současný stav Policie ČR, včetně všech problémů. Můžeme se dočíst třeba to, že policie není schopna na více jak 28% místních a obvodních odděleních zajistit nepřetržitý výkon služby. V číslech to je na 120 odděleních z 521. Že nejsou dodržovány dojezdové časy nejen prvosledových hlídek, ale ani zásahových jednotek. Nebo že kriminální policie nemá kapacity provádět odhalování trestné činnosti a není schopna reagovat na sofistikovanou a technologicky náročnou kriminalitu. V totálním kolapsu je policejní školství. Prostě, kdo se otázkami vnitřní bezpečnosti státu zabývá a je slabší na srdce nebo naopak prchlivý by tuto část určitě neměl číst.

 

Vše má společnou příčinu a tou jsou peníze. Škrty na platech, snižování stavu a s tím spojené propouštění a zastavený nábor mají za následek to, že, i přes snahy současného vedení policie i resortu ministerstva vnitra o zlepšení podmínek, není o službu u Policie ČR zájem a policie stárne. Plánovaný nábor nových policistů se nedaří, a proto přichází i ten návrh na odklad do roku 2022. Podle koncepce rozvoje byly za posledních 8 let do lidských zdrojů v Policii ČR zmařeny investice za více jak 930 mil. korun. Je-li situace zoufalá, jsou předkládána i zoufalá řešení. Nově se tak navrhuje snížit nároky na fyzickou a zdravotní způsobilost pro výkon služby, přijímání do služebního poměru uchazeče se středním vzděláním bez maturity nebo s cizí státní příslušností. Není to přitom tak dávno, kdy policisté bez maturity museli řady policie opustit a maturita se nově stala i kvalifikačním předpokladem pro výkon povolání strážníka obecní policie. O záměru přijímání osob s cizí státní příslušností se raději ani nevyjadřuji, považuji ho za absolutní úlet. Zajímavé by však určitě bylo vidět, jak cizinec nebude váhat při ochraně zájmů České republiky nasadit i vlastní život, aby tak bezezbytku vyplnil přísahu policisty.

 

Předkladatelé si v navržených systémových opatřeních kladou velmi vysoké cíle. Se všemi bezezbytku souhlasím, ale nevěřím, že se je může podařit v tak krátkém časovém horizontu naplnit. Pro policisty bych si přál, aby se se podařilo vyplnit alespoň 50% z nich, aby vedení Policie ČR, resort ministerstva vnitra, ale i vláda, ať již současná nebo ta, která vzejde z podzimních parlamentních voleb pochopily že zajistit bezpečnost obyvatel ČR je jedním z prioritních úkolů a že každá bezpečnost, má-li být účinná, něco stojí. Šetřit na lidských zdrojích a na vybavení pro výkon jejich náročné služby není ta správná cesta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.