Ondráček (KSČM): Kdo je připraven, není překvapen

15.01.2018 13:31

Toto pravdivé úsloví se může vztahovat téměř ke každé činnosti člověka. Já, jako místopředseda výboru pro bezpečnost, se pokusím o jeho zhodnocení z pohledu bezpečnosti České republiky, a to i s ohledem na vývoj bezpečnosti v Evropě.

Ondráček (KSČM): Kdo je připraven, není překvapen
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

Vzhledem k tomu, že Česká republika je šestou nejbezpečnější zemí na světě mohlo by se toto hodnocení zdát jako zbytečné. Vždyť co zlepšovat, když jsme téměř na vrcholu. O čtyři desítky za námi je Velká Británie, ještě dále Francie a náš velký spojenec USA je v bezpečnosti až v druhé stovce zemí. Jenže co platí dnes, nemusí platit zítra, a i dnes je mnoho věcí, které jsou přinejmenším problematické a jejich neřešení se nám může již brzy vymstít.

Po Kalouskových úsporných opatřeních byly bezpečnostní sbory zdecimovány. Odešlo mnoho zkušených příslušníků a o službu přestal být mezi nováčky zájem. Sobotkova vláda postupně vrátila to, co Kalousek sebral a dokonce v závěru svého funkčního období i přidala, ale nepodařilo se ji to základní, stabilizovat bezpečnostní sbory a znovu je zatraktivnit pro nové uchazeče o službu občanům, o službu své vlasti. Co je platné, že se přidaly tabulky, tedy zvýšil se počet míst, když jen u Policie ČR za rok 2017 odešlo ze služby o 236 více příslušníků než těch, kteří nastoupili. V současnosti tedy do plánovaného stavu 42 156 policistů už chybí rovných 2 000 policistů. Dalším významným problémem je skutečnost, že celá jedna pětina nováčků ukončí svůj služební poměr do 4 let služby a téměř jedna třetina do 15 let služby, tedy ještě před vznikem nároku na výsluhový příspěvek, který je často zmiňován jako jeden z významných benefitů služby pro stát. Jednoznačně se tak dokazuje, že služba není pro nováčky atraktivní!

Díky nedostatku policistů zůstává 28% základních útvarů, tedy těch služeben ve městech a obcích kam se občan obrací v případě potřeby, služebně neobsazených a zajistit nepřetržitý výkon 24 hodinové služby jde na úkor spojování dvou základních útvarů. Tím se zvětšuje území, ale logicky i dojezdové časy v případě volání na tísňovou linku. Policie tedy nemusí vždy a všude přijet včas!

Policisté, ale i příslušníci Vězeňské služby sami nejlépe vědí, co si mohou, resp. nemohou koupit ve výstrojních skladech. Chybí části uniforem, některé výstrojní součástky jsou nekvalitní a některé i pro zdraví příslušníků škodlivé. Balistická ochrana po dvou letech mého soustavného tlaku je již alespoň na papíře, ale ještě uplyne několik let, než bude mít každý policista v přímém výkonu osobní balistickou ochranu. Nechránění policisté do té doby budou při službě i nadále umírat!

To jsou jen některé z mnoha „drobných“ problémů, které musí nové vedení vnitra řešit a pokud možno mělo by s tím začíst ihned. Pokud se totiž blíže seznámíme s tím, jak je již dnes náročný výkon policejní služby v Německu, Francii nebo Švédsku a představíme si, že vy se něco podobného během několika málo měsíců nebo let mělo odehrávat i u nás, mám obavu, že od problémů je to jen krůček ke krizi. Naše policie, ale ani vězeňství na to prostě nejsou připraveny a to ticho před bouří mě děsí. Opravdu je lepší býti připraveni než překvapeni!

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…