Ondráček (KSČM): Situaci by uklidnilo jmenování nového policejního prezidenta

07.01.2014 9:57

Zdeněk Ondráček, poslanec PČR, k doporučení poradní komise ministra vnitra odvolat policejního prezidenta Martina Červíčka.

Ondráček (KSČM): Situaci by uklidnilo jmenování nového policejního prezidenta
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Doporučení poradní komise MV, která doporučila ministru vnitra v demisi Martinu Pecinovi odvolat z postu policejního prezidenta Martina Červíčka, se dalo očekávat. Poradní komise před svým rozhodnutím musela přezkoumat, za jakých okolností byl Martin Červíček bývalým ministrem vnitra Janem Kubicem tak narychlo jmenován policejním prezidentem, a musela tak zjistit, že pan Kubice tehdy tak nějak obešel tehdejšího náměstka policejního prezidenta Pavla Osvalda.

Ten byl poté, co se stal Martin Červíček policejním prezidentem, "odeslán" do záloh, neboť pro něj u policie v jeho 11. platové třídě nebylo a stále není místo. V zálohách, kde pobírá 80 % svého platu, aniž by pro policii a daňového poplatníka jakkoli pracoval, je doposud. Když pak přistoupil na to, že dobrovolně půjde o platovou třídu níže a přihlásil se na uvolněný post ředitele protikorupční police, nebylo jeho žádosti ze strany vedení policie vyhověno. Pozici nakonec obsadil současný ředitel Milan Komárek. I tedy byl zřejmě porušen služební zákon.

Ve vedení policie jsou stále dvě skupiny důstojníků, kteří se přetahují o moc a o to, kdo bude mít v policii silnější vliv. Jednou skupinou mají být policisté nějak spjatí s érou Ivana Langera a druhou pak policisté spojení s Vítem Bártou. To, že tento stav neprospívá policii, ani občanům je zřejmé již z toho, že dvoje policejní odbory působící uvnitř policie jsou každé na straně jednoho z nich.

Pro uklidnění situace a zamezení dohadů, který policejní prezident komu slouží, by asi nejlepším řešením bylo, kdyby policejním prezidentem nebyl ani jeden z nich a byl jmenován nový. Jenže to při dodržení špatně napsaného služebního zákona lze jen těžko.

Zdeněk Ondráček, poslanec Parlamentu ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…