Opltová (STAN): Až začne hořet, ať má kdo hasit

12.02.2024 14:17 | Komentář

Dobrovolní hasiči jsou jednu z nejvýznamnějších a nejodvážnějších skupin lidí v naší společnosti. Když řeknu, že to je skvělá komunita, mluvím z vlastní zkušenosti. Jakkoliv aktuálně kvůli vytížení nikoliv intenzivní. Ale osobně se cítím v první řadě mámou, ve druhé hasičkou a až ve třetí političkou.

Opltová (STAN): Až začne hořet, ať má kdo hasit
Foto: STAN
Popisek: Michaela Opltová

Dobrovolní hasiči nejsou možná každodenními hrdiny. Ale ve svém volném čase se připravují na zvládání extrémních situací, nejen požárů, ale řady jiných katastrof či neštěstí. Připravují se na to, aby pomáhali v situacích, které mnohdy znamenají ohrožení života. K tomu musí být člověk tak trochu blázen, a tak trochu také idealista.

Hlavně ve vesnicích a dalších menších obcích, kde profesionální hasičské služby nejsou vždy dostupné nebo dostatečné, si dobrovolní hasiči svým specifickým druhem bláznovství získali slušnou oblibu. Jsou totiž často jedinou nadějí na záchranu v případě požáru nebo jiné krize. Málo se o tom mluví, ale když jsou ve vsi dobrovolní hasiči, lidem se tam žije líp, protože mají pocit určitého bezpečí.

Tento rok přinesl pro dobrovolné hasiče spoustu novinek. V září byla uzavřena Dohoda o spolupráci mezi HZS České republiky se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska, která stvrzuje novou etapu spolupráce v oblastech hasičského sportu, vzdělávání členů jednotek SDH, preventivně výchovné činnosti, ochrany obyvatelstva, přípravy návrhů právních předpisů z oblasti požární ochrany.

Jako aktivní dobrovolnou hasičku mě obzvlášť potěšilo, že dohoda pamatuje i na děti a mládež, jejich zapojení do preventivně-výchovné činnosti formou RESCUE campů. A také na přípravu hasičského dorostu pro budoucí působení v jednotkách SDH v obcích. Problém je ale v lidech – v tom, že odcházejí, že dobrovolných hasičů ubývá. Občas prostě samotné odhodlání nestačí, v nynějších časech má každý mnoho vlastních starostí o sebe či své blízké.

K udržení skvělé tradice dobrovolných hasičů je třeba přijít s plánem, jak systémově vytvořit lepší podmínky pro jejich činnost. Potřebujeme je. Až totiž bude někde hořet, je potřeba vědět, že to někdo uhasí.

Michaela Opltová

Zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…