Osmička sobě zjistila, zač byla Praze 8 udělena pokuta od antimonopolního úřadu

29.09.2014 12:00

Politické uskupení Osmička sobě pod vedením novináře a právníka Tomáše Němečka získalo jako první informaci, zač přesně byla Praze 8 udělena pokuta od antimonopolního úřadu. Využila k tomu informační zákon.

Osmička sobě zjistila, zač byla Praze 8 udělena pokuta od antimonopolního úřadu
Foto: Osmička sobě
Popisek: Politické uskupení Osmička sobě

Mětské části Praha 8 v čele se starostou Jiřím Janků (ODS) byla na jaře udělena téměř půlmilionová pokuta antimonopolním úřadem za podivné okolnosti kolem staby nové radnice spojené s nákupním centrem. Tento projekt pod názvem Centrum Palmovka má městskou část vyjít na 1,2 miliardy korun.

Zakázka jako ušitá pro Metrostav

Novinář, právník a nyní kandidát na starostu Prahy 8 Tomáš Němeček zjistil, v čem přesně radnice pochybila. Vyžádal si totiž od městské části kopii rozkladu, který městská část podávala proti rozhodnutí antimonopolního úřadu. Radnice Němečkovi poskytla pouze šest stran z celkem 34stránkového dokumentu. Přesto z nich lze vyčíst, že městská část ve výběrovém řízení pochybila hned v pěti okolnostech.

Radnice se očividně snažila ušít zakázku přímo na míru firmě Metrostav Development a.s., která sídlí kousek od současného sídla radnice Prahy 8 v ulici Zenklova. Při zadávání veřejné zakázky si radnice dle antimonopolního úřadu stanovila nesmyslná kritéria. Projektový manažer stavby musel v posledních deseti letech projektovat alespoň tři víceúčelové budovy s napojením na metro a firma musela být držitelem certifikátu společenské odpovědnosti vůči svým zaměstnancům SA8000.

Městská část dále účelově rozkouskovala cenu zakázky, aby na právnické služby spojené se stavbou nemusela vypisovat výběrové řízení; nejednoznačně stanovila kritéria hodnocení technických parametrů Centra Palmovka a z celkové hodnotící ceny vyjmula určité činnosti, na které pak vypsala zvláštní výběrové řízení. To vše mohlo výrazně ovlivnit a prodražit výslednou cenu zakázky.

Radnici radil i autor zákona o veřejných zakázkách

Právnické služby vykonávala pro radnici firma Rowan Legal, jejímž partnerem byl donedávna Tomáš Machurek, jeden z autorů zákona o veřejných zakázkách, který zároveň paradoxně v minulosti působil v rozkladové komisi antimonopolného úřadu. Firma Rowan Legal si od začátku jednání o stavbě nové radnice přišla již na několik milionů, k zakázce se dostala v roce 2010 skrz výběrové řízení, v němž byla jediným účastníkem.

Celou stavbu radnice Prahy 8 provází pochybnosti již od počátku, kdy stavba byla na rychlo a o jediný hlas schválena tři týdny před komunálními volbami v roce 2010 zastupitelstvem, v němž dominovala ODS.

Doplnění 1.10. 2014:  Po rozeslání předchozí zprávy se na Osmičku sobě obrátil advokát Tomáš Machurek a ohradil se proti formulaci, že „donedávna byl partnerem advokátní kanceláře Rowan Legal„.

Osmička sobě tuto formulaci převzala z jeho vlastní internetové prezentace na stránce kanceláře MT Legal, kde o sobě uvádí, že „po absolvování Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze působil až do nedávné doby jako jeden z partnerů advokátní kanceláře Rowan Legal„.

Pan Tomáš Machurek sdělil, že veškerou spolupráci s Rowan Legal ukončil v říjnu 2008, a nepřeje si být jakkoli spojován s kauzou Centra Palmovka.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…