P. Svoboda (KDU-ČSL): Meriam je volná! Jsem rád, že i naším přičiněním

28.07.2014 4:32

Předseda právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda společně s europoslancem Jaromírem Štětinou mají důvod k radosti. Jejich společná aktivita v Evropském parlamentu přispěla k propuštění súdánské křesťanky Meriam Ibrahimové. Ta byla odsouzena k trestu smrti a mučena kvůli své víře. Pavel Svoboda a Jaromír Štětina iniciovali rezoluci Evropského parlamentu, která reaguje na pronásledování a mučení křesťanů pro jejich přesvědčení.

P. Svoboda (KDU-ČSL): Meriam je volná! Jsem rád, že i naším přičiněním
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

Evropský parlament na základě jejich podnětu odsoudil Súdán za pronásledování Křesťanky Meriam Ibrahimové. Mladá Súdánka se jako dcera etiopské křesťanky provdala za křesťana. V květnu letošního roku byla tehdy těhotná Meriam odsouzena ke sto ranám bičem a k trestu smrti oběšením za to, že odmítla konvertovat k islámu. Meriam Yahia , která porodila dítě spoutaná v řetězech, nalezla azyl na ambasádě Spojených států. Spoluautory rezoluce Evropského parlamentu byli Pavel Svoboda, předseda právního výboru Evropského parlamentu a Jaromír Štětinamístopředseda podvýboru pro obranu a bezpečnost.
 
„Jsem velmi šťasten“ řekl Pavel Svoboda, „i když mi radost trochu kalí pomyšlení, že propuštění té mladé ženy je jen kapkou v moři nespravedlivého pronásledování křesťanů ze strany islámských radikálů. Její osud je osudem mnoha jiných, anonymních žen a mužů, kteří jsou zabíjeni a mučeni pro svou víru. Meriam byla těhotná a přesto jí odsoudili k bičování a trestu smrti. Jaká civilizace může dopustit něco takového?“
 
Pavel Svoboda a Jaromír Štětina se pomohli zasadit o svobodu ženy, která se stala symbolem nutnosti náboženské tolerance.
Meriam Yahia Ibrahim Ishagovou a její rodinu přivítal dnes podle BBC po příjezdu z Chartúmu, kde se skrývala na americké ambasádě, italský ministr zahraničí Mateo Renzi.

reklama

autor: Pavel Svoboda

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.