PRO PRAHU: Volby v Praze každé dva roky? Byly by dražší a chodilo by k nim méně lidí

14.05.2014 14:55

PRO PRAHU nesouhlasí s návrhem zákona měnícího mechanismus voleb do zastupitelstva hl. m. Prahy.

PRO PRAHU: Volby v Praze každé dva roky? Byly by dražší a chodilo by k nim méně lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na chrám sv. Víta v areálu Pražského hradu

Předsednictvo hnutí PRO PRAHU nesouhlasí se zněním aktuálně projednávaného návrhu zákona, který má jednorázově zkrátit nadcházející volební období Zastupitelstva hl. m. Prahy. Návrh je podle něj nekoncepční a uškodil by voličům i Praze samotné. Podepsala se pod něj skupina poslanců ze sociální demokracie, ale taky další z ANO, KDU-ČSL, Úsvitu a KSČM. Jeho účelem má být sjednocení termínů voleb do zastupitelstva hl. m. Prahy a jednotlivých krajů.

Pokud by byl zákon přijat, konaly by se v Praze volby každé dva roky. To by znamenalo jediné – volby by byly dražší a chodilo by k nim méně lidí.

"Roztříštění termínů voleb do Zastupitelstva hl. m. Prahy a jejích městských částí by pro voliče znamenalo chodit k volbám každé dva roky a dramaticky by to snížilo volební účast zejména voleb do vedení Prahy," komentuje poslanecký návrh předsedkyně hnutí Petra Venturová. Pokud by se podařilo návrh zákona prosadit, zvolili by si letos občané Prahy složení své radnice i magistrátu, ale v roce 2016 by se museli k volebním urnám opět dostavit kvůli volbám do Zastupitelstva hl. m. Prahy (současné volební období magistrátu by se jednorázově zkrátilo na 2 roky), aby pak znovu volili v roce 2018 zastupitele na radnicích a tak by to šlo stále dokola.

"Nesouhlasíme také s tím, že by daný zákon neměl mít žádný finanční dopad na státní rozpočet nebo rozpočet hlavního města. Toto tvrzení je nepodložené a nedovedu si představit, že by konání dalších voleb nestálo ani korunu navíc," říká dále Petra Venturová. "V současné době se volby do městských částí i pražského zastupitelstva konají dohromady a ačkoliv se sjednocení krajských voleb s těmi do vedení Prahy zdá logické, protože Praha je zároveň městem i krajem – skutečný přínos pro občany Prahy by byl spíše záporný," zdůrazňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…