Paroubek: A kdo to všechno zaplatí? Kdo z vás na to má?

04.05.2014 15:47

Každým dnem přicházejí z východu Ukrajiny znepokojivé informace. Ruská část obyvatelstva, a nepochybuji ani o vlivu Ruska na tento proces, vytváří nové správní orgány těchto oblastí, které již tedy nebudou pod vlivem vlády v Kyjevě. Země se v zásadě rozděluje na dvě části a rusko-ukrajinští aktivisté používají k vypuzování kyjevské administrativy úplně stejné metody, jaké byly používány před několika měsíci v západní Ukrajině při vyhánění Janukovyčových lidí.

Paroubek: A kdo to všechno zaplatí? Kdo z vás na to má?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Armáda vládu v Kyjevě příliš neposlouchá, není schopná udržet jednotu země. Stále znepokojivější jsou však otázky, které souvisí s trvalým zhoršováním ekonomické situace Ukrajiny. Země je na prahu státního bankrotu a k jeho odvrácení bude potřeba v nejbližší době, nejbližším roce či dvou, podle odborných odhadů asi 80 miliard amerických dolarů, tj. 1,6 bilionu korun. Tyto peníze Ukrajina není schopna zaplatit. Půjčky mezinárodních organizací mohou stav bankrotu oddálit, ne však vyřešit.  Kdo to všechno zaplatí?

Ukrajina v tuhle chvíli dluží Rusku 3,5 miliardy dolarů, tj. 70 miliard korun za odebraný plyn. Ani tyto peníze není Ukrajina schopná uhradit.

Dávat Ukrajincům naději na přistoupení do Evropské unie by znamenalo vytáhnout odněkud dalších nejméně 160 miliard eur, tedy 4 biliony korun, aby mohla být provedena modernizace celého ukrajinského hospodářství a celé země v nejbližších 10 až 12 letech, tedy před předpokládaným vstupem Ukrajiny do EU. Kdo to všechno zaplatí? Kdo na to má? Jsem proti tomu, aby částky platil evropský, a tedy i český daňový poplatník.

Vyzývám politické strany kandidující ve volbách do Evropského parlamentu, aby se k této problematice jasně vyjádřily. Současné politické elity EU, včetně českých, se před volbami k této věci vůbec nechtějí vyjádřit.  Já ale myslím, že je potřeba, aby lidé věděli, kam půjdou jejich peníze, pokud se Ukrajina stane v dohledné době členem EU.

Jiří Paroubek, expremiér a lídr strany LEV 21 pro volby do EP

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: NS - LEV 21

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace