Paroubek: Amorálnost se sešla se zločinem

21.03.2016 11:16

Pan prezident tak trochu žehrá na to, že má podporu zhruba 60 % českých občanů a že pokud by se v tuto chvíli odehrály prezidentské volby, byl by zvolen v prvém kole. Podpora veřejnosti je však dáma nestálá a může se velmi rychle změnit. Tak jak vyprchá například přízrak migrační krize, až lidé v ČR zjistí, že se nemusí znepokojovat nad přívaly uprchlíků, které se valí, aby obsadily naše luhy a háje…

Paroubek: Amorálnost se sešla se zločinem
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Prezident Zeman se pak bude muset věnovat normálním tématům všedního dne. V těch nyní poněkud selhává. Vede sáhodlouhý a zcela zbytečný spor s vnučkou F. Peroutky a spoléhá, že tento spor, v němž tahá za kratší konec provazu, vyřeší jeho starý přítel Rychetský. Ten, pokud se tak stane, by ovšem měl neprodleně odevzdat klíče od kanceláře předsedy Ústavního soudu a chodit napříště už jen do lesa na procházky.

Již před pár týdny jsem upozornil na to, že ze Zemana a Babiše se stali spojenci. V prvních chvílích se zdálo, že M. Zeman, prezident republiky, který by měl vést národ také v rovině morálně-duchovní, vůbec neví, že nějaký problém s Čapím hnízdem existuje. Pak naprosto cynicky a papalášsky prohlašoval, že on se přeci zabývá jen záležitostmi od miliardy korun výše. Kolik pak, pane prezidente, vašich voličů, kteří vám důvěřují a kteří nevěří ve váš cynismus, jde bez večeře spát, protože si prostě jejich příjmy vyžadují velmi střídmý život?

Takovéto hodnocení celé Babišovy kauzy bylo ovšem ještě burským oříškem proti tomu, jak k celé věci přistupuje Zeman nyní. Na včerejším setkání s A. Babišem se zachoval jako dobrý kněz, který dal rozhřešení zbloudilé ovečce, která provedla lumpárnu.

Babiš pozval Zemana do Čapího hnízda a Zeman toto pozvání s radostí přijal. Už to samo o sobě svědčí o tom, že Zeman v podstatě není schopen duchovně-morálního vedení země a že své politické spojenectví s oligarchou A. Babišem poněkud přehání.

Celá politická elita země je nyní ve složité situaci. Babiš by měl, pokud se do budoucna chceme stát opravdu vyspělou demokracií, k níž patří také morálka, ze své vysoké ústavní funkce místopředsedy vlády a ministra financí okamžitě odejít.

Zdůvodnění, ve kterých se potácí, kdy už vlastně nikdo neví, co vlastně tvrdil ještě včera a už vůbec ne, co říkal předevčírem a co před týdnem, jsou chatrná a svědčí o tom, že selhal nejen Babiš, ale i jeho slavné marketingové zázemí. Pochopitelně jeho lidé v hnutí ANO, ministři a poslanci, ani nedutají, protože vědí, že s jeho zaslouženým pádem by spadli do hlubin politického Tartaru také oni.

V tuto chvíli si Sobotka může vybrat mezi tím, zda bude pokračovat dále s oligarchou, který je v mnohonásobném konfliktu zájmů a který evidentně porušil pravidla a zřejmě i zákon, anebo zda otevře na nějaký čas dveře nestabilitě, která oligarchu smete, ale také pořádně zacloumá s celou poltickou scénou země. Samozřejmě, že v důsledku toho může dojít i k určitému období, kdy se bude projevovat jistý chaos.

Osobně dávám přednost krátkému chaotickému období před stabilitou, která nás vede do zkažených a smrdutých vod oligarchické republiky, která bude mít podobný vývoj a podobné nemoci jakými trpí Ukrajina.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…