Paroubek: Britské volby „na ostří nože“

04.05.2015 18:28

Zdá se, že britské volby budou, jak říkají titulky dnešních britských novin, „na ostří nože“. Podle dnes zveřejněného odhadu elektronické verze deníku Financial Times by budoucí zastoupení v britské Dolní sněmovně mělo vypadat následujícím způsobem: 279 poslanců budou mít konzervativci, 270 poslaneckých křesel získají labouristé, 51 křesel obsadí Skotská národní strana (SNP) a 25 křesel připadne liberálně-demokratickým poslancům.

Paroubek: Britské volby „na ostří nože“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

K absolutní většině (326 křesel) tak oběma ze dvou vládních bloků nějaký ten mandát chybí. A vypadá to, že konzervativně-liberálnímu bloku bude mandátů chybět o něco více.

Pokud ale labouristé i s parlamentní podporou levicové a pacifistické SNP, nebo dokonce s její účasti ve vládě, nakonec získají potřebnou většinu, půjde velmi pravděpodobně o většinu opírající se o několik málo mandátů navíc. Pokud tato většina bude čítat něco mezi 326 – 335 mandáty, můžeme během jednoho roku až dvou let očekávat další parlamentní volby…

D. Cameron v závěru předvolební kampaně zopakoval svá vyjádření ohledně toho, že pokud se opět stane premiérem Velké Británie, bude uspořádáno referendum týkající se dalšího setrvání Velké Británie v EU. To bude pochopitelně nejen vnitropolitickou komplikací, ale také komplikací celoevropskou.

V minulém týdnu jsem měl přímo ve Velké Británii možnost přesvědčit se o tom, že před volbami do Dolní sněmovny zde probíhá velmi seriózní debata v oblasti ekonomiky, bytové politiky, sociální politiky i oblasti zdravotnictví.  Všechny strany také velmi silně akcentují témata ekologická.

Pokud nakonec vznikne vláda Labour Party s účastí či podporou SNP, tedy pacifistické a levicové politické strany, bude to znamenat velkou změnu v tradičně „zvláštních“ vztazích mezi Londýnem a Washingtonem. Jinak řečeno, Velká Británie by už nadále bezhlavě nepodporovala USA v jakékoli zahraničněpolitické a kontroverzní záležitosti, jako tomu bylo v nedávné minulosti, zejména za premiérů D. Camerona a T. Blaira.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…