Paroubek: ČSSD do opozice, nebo do vlády?

27.10.2017 15:33

V první reakci na výsledek voleb musí každý uvažující člověk doporučit sociální demokracii okamžitý odchod do opozice. Když ovšem nad celou záležitostí přemýšlíme trochu déle, tak už jsou věci mnohem složitější, a ne tak jasné a jednoduché.

Paroubek: ČSSD do opozice, nebo do vlády?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Tak především, republika potřebuje dělnou a většinovou vládu. A ta vláda se zatím nerýsuje. Ten, kdo by byl ochoten jít do vlády – T. Okamura se svou obskurní stranou SPD – je těžko akceptovatelný pro A. Babiše, pokud ten chce být se svým hnutím ANO součástí mainstreamu evropské politiky.

Společná vláda miliardáře – v očích politických špiček i veřejného mínění v Evropě – oligarchy a xenofobního populisty – by pochopitelně silně poškodila mezinárodní obraz České republiky, především v EU, která je kromě jiného postavená také na sdílení společných hodnot.

Další strana, tedy skutečná strana, ODS, se alespoň v prvním kole jednání ani nesnaží předstírat, že by o vládu s účastí ANO a pod předsednictvím obviněného A. Babiše stála. A třetí stranou, která by na to měla sílu a méně již i hlasy, jsou Piráti, ale ti se do vlády také nehrnou, protože vidí, jak dopadli podobně rychle zformované politické subjekty typu Zelených a Věcí veřejných v minulosti. V zásadě se ještě v průběhu období rozpadly pro přílišnou heterogennost.

V případě Okamury a Pirátů by však stejně ještě jeden poslanec z opačného tábora při hlasování ve sněmovně o důvěře chyběl. Takže žádná stabilní většina ani s těmito dvěma stranami – nestranami a hnutím ANO by vlastně nemohla vzniknout.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Jiná možnost je zapojení dvou dosavadních koaličních stran, tedy sociální demokracie a lidovců, do vlády. Společně by hnutí ANO, sociální demokraté a lidovci měli 103 mandátů. To není žádná sláva, ale k vládnutí by to mohlo stačit.

Dvě koaliční strany by však musely mít společně rovnocenné postavení ve vládě s hnutím ANO, protože osobní moc A. Babiše, vyplývající z jeho vlastně neomezených financí a z vlastnictví mediálního impéria, je prostě obrovská. Těžko si umím představit, že by A. Babiš měl v rukou po sestavení vlády také silová ministerstva typu vnitra, spravedlnosti a financí. Alespoň dvě z nich musí v rámci zajištění zpětné vazby přepustit svým koaličním partnerům. Pokud bude chtít být úplně seriózní, musí přepustit všechna tři.

Sociální demokracie a jmenovitě jejích 15 poslanců až na výjimky není právě připraveno na opoziční roli. Poslaneckému klubu totiž opět až na výjimky chybí velcí řečníci, kterými strana ve sněmovně disponovala v letech 2006 - 2010. Pokud by se k tomu ještě změnil jednací řád PS, byli by poslanci ČSSD jen velmi špatně viditelní.

A řekněme si upřímně, že pozornost v plnění opoziční role ve sněmovně strhnou spíše Piráti a Okamura sa svými lidmi a se svým radikálním a neotřelým slovnikem nežli tradiční strany. V jedovatých útocích na Babiše bude nepochybně pokračovat také M. Kalousek. Pokud ČSSD nebude viditelná, a ona může být viditelná jen ve vládě přes své nové představitele, nemusí se z dnešních sedmi procent voličské podpory vůbec dostat. Dokonce si myslím, že síly setrvačnosti budou působit tak silně, že dojde k dalšímu poklesu její voličské podpory, což se může nepříjemně projevit především příští rok v komunálních volbách. Ten pokles podpory veřejnosti je potřeba zastavit činy, a nikoli odevzdaným odchodem do opozice, což znamená de facto předání politické iniciativy stranám typu Pirátů a SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.