Paroubek: Černé mraky ovinuly Polsko

07.04.2016 18:53

Polská vláda B. Szydlové, stojící silně pod kuratelou šéfa konzervativně nacionalistické strany Právo a spravedlnost J. Kaczynského, chce měnit ústavu a chce také zcela zakázat potraty.

Paroubek: Černé mraky ovinuly Polsko
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Změny ústavy mají být podle nepřímých vyjádření J. Kaczynského takové, aby vyjadřovaly, že Polsko je de facto náboženským státem.

Kaczynský říká: „Zákonem Polska je katolická církev a její učení. Polsko nemůže být bez církve a vítězství PiS je zároveň potvrzením její síly. Proto každá ruka pozdvižená proti církvi míří proti Polsku a národu.“

Soudný člověk se při přečtení takových slov musí otřást. To, že polský národ je za mnoho ve své historii vděčný katolické církvi, je zřejmé. Ale v 21. století prohlašovat, jak to dělá Kaczynský: „Ve jménu Boha všemohoucího, děkujte prozřetelnosti za dar nezávislosti,“ což má být zahajovací formule nově upravené polské ústavy, je děsivé.

Pokud se dosavadní ústava v úvodu preambule odvolává na polský národ, což znamená všechny občany Polska bez rozdílu, PiS chce novou ústavu, v níž už není místo pro Poláky, kteří jsou nevěřící, protestanti, pravoslavní či židé.

To je potřeba si uvědomit. To dříve nebo později povede k vylučování z národa, tak jak jsme to zaznamenali mnohokrát v dějinách, a to nejen v čase diktatur, jakým byla komunistická či předtím nacistická diktatura, které z národa vylučovaly tu buržoazii a její tzv. exponenty, anebo, v případě nacistů židy, Romy, homosexuály, duševně a tělesně postižené osoby a další.

S vlivem katolické církve to není možné přehánět ani u nás

Ještě větší vášně bude ovšem v polské společnosti vzbuzovat zákon o interrupcích, který má vést k úplnému zákazu umělého přerušení těhotenství. Absolutní zákaz potratů požaduje katolická církev právě za velké podpory PiS. Tento zákaz interrupcí se bude vztahovat i na ženy, které otěhotní v důsledku například znásilnění. To už je přímo středověká temnota. A samozřejmě, že bude mít především sociální rozměr, protože ženy, které nechtěně přijdou do jiného stavu a mají peníze na provedení potratu, mohou tento zákrok podstoupit v cizině. Například v České republice.

Chybí už jen dovětek v zákonu, aby byly tajnou policií dohledávány ženy, které takovýto zákrok v zahraničí podstoupily a aby za to byly potrestány vězením.

Člověk, který se pohybuje v liberálních politických, právních a demokratických hodnotách moderní evropské společnosti, musí nutně zpozornět, pokud se v sousední zemi, jejíž lid je nám tak přátelsky nakloněn, začínají objevovat takovéto excesy.

Je potřeba si také uvědomit, že to s vlivem katolické církve není možné přehánět ani u nás. I na základě současné polské zkušenosti je potřeba vědět, že tito hošani, pokud by získali širší společenskou podporou, by opět vystrčili růžky. A to byl možná také jeden z důvodů, kromě materiálních zájmů, k uskutečnění neuvěřitelně rozsáhlé a pro stát silně nevýhodné restituce církevních majetků, jak k ní u nás zásluhou pravicových vlád, zejména stran ODS a TOP 09, došlo. Díky využití majetku a peněz, by katolická církev mohla v české společnosti obnovit svůj ideový monopol. Naštěstí však nejvyšší katolický klérus sám hatí tento obecný a skrytý záměr svou chamtivostí, když změnil českou katolickou církev v realitní kancelář, a tím ztratil zbytky společenského kreditu, který tato církev získala díky zvěčněnému arcibiskupu Tomáškovi po pádu komunistického režimu v počátku devadesátých let.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): Princip jedné Číny

4:31 Filip (KSČM): Princip jedné Číny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v evrops…