Paroubek: Česká národní banka? Já jsem vám to říkal…

28.01.2017 13:17

Když jsem na počátku intervencí ČNB proti silné koruně, které byly zahájeny v listopadu 2013, varoval před takovým počínáním, nikdo si toho nevšímal.

Paroubek: Česká národní banka? Já jsem vám to říkal…
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Naštěstí s tímtéž názorem vyšel tehdy také prezident M. Zeman, který však toto téma ventiluje čím dál méně. V českých médiích se v posledních třech letech díky působení silných vlivových a marketingových skupin, jak je to u nás obvyklé, vytvořila atmosféra, že je vše v nejlepším pořádku a že takto to mělo být, protože slabá koruna může pomoci a pomáhá českým vývozcům.

To, že v listopadu 2013 byl zásah ČNB nečekaný a že naprostá většina českých vývozců měla svou měnovou pozici solidně zajištěnou proti kurzovému riziku, již nikdo nezmiňuje, protože by se tak ukázalo, že celý zákrok vedení ČNB neměl žádný smysl. Ba naopak, byl neekonomický a hloupý.

Do konce minulého roku ČNB na intervence proti posilování české koruny utratila přes 800 miliard korun. V prvních dnech tohoto roku utratila dalších zhruba 250 miliard korun… To jsou neskutečné částky a s ohledem na zájem spekulantů z celého světa se tyto částky mohou až do ukončení celé této operace ještě stupňovat. Nejlépe by proto bylo ukončit měnový závazek, jak své konání směřující k oslabování koruny eufemisticky samo vedení ČNB nazývá, okamžitě, bez dalších ztrát.

Ztráty samozřejmě přijdou i z titulu toho, že mezi spekulanty je přes bilion korun natištěných peněz a že spekulanti samozřejmě budou chtít realizovat své zisky. Proto můžeme v příštích měsících a možná i letech očekávat celkem neracionální značné kolísání české koruny. Čeští vývozci v takové situaci prodělají na zajištění proti kurzovému riziku.

V dnešních (čtvrtek 26. 1.) HN se člen bankovní rady ČNB Řežábek od postupu ČNB distancuje s tím, že s ním nesouhlasil od samého počátku. Je to dobře a pan Řežábek celkem racionálně uvedl důvody, proč s tímto opatřením nesouhlasil a nesouhlasí. Pokud to shrneme, bylo to celé dobrodružství bývalého guvernéra Singera, který vycházel ze zájmů určité „zájmové skupiny“ podnikatelů, a také z neschopnosti nového guvernéra J., Rusnoka, který prostě nemá dostatek zkušeností a analytických schopností, aby po svém nástupu do funkce guvernéra v polovině loňského roku nebezpečí, které z této operace ČNB vyplývá pro ČNB a pro českých stát, vytušil…

Uveďme ještě jeden retardační moment, který rozhodnutí vedení ČNB mělo. Pokud by kurz koruny ve vztahu k euru zůstal plovoucí a nikoliv zamilovaný, dnes by se u nás s největší pravděpodobností jedno euro nakupovalo za 23 -24 korun. A ve stejném kurzu by se ale nakupovaly také nejmodernější zahraniční technologie, které by mohly vyvolat potřebnou technologickou revoluci v českých firmách.

Technologická revoluce a robotizace, která by uvolnila přebytečné pracovní sily, by vedla ke zvýšení produktivity práce, která by se konečně začala přibližovat západní Evropě. A najednou by se objevilo, že v české ekonomice jsou zdroje stovek tisíc pracovních sil, které není třeba vozit z Ukrajiny či z rozvojového světa.

Centrálním bankéřům v Česku včetně guvernérů Singera a Rusnoka, chyběla schopnost anticipace a strategického uvažování. Je jen dobře, že hlas bankéře Řežábka teď zazněl, protože je vidět, že by i jiní mohli uvažovat stejně logicky jako on.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…