Paroubek: České stavebnictví zrychluje pokles

09.06.2016 9:40

Po optimistických číslech vývoje HDP za 1. čtvrtletí, jenž meziročně dosahuje 3 %, by měl hlavy vládních ekonomů poněkud zchladit nepříznivý vývoj ve stavebnictví. To za květen meziročně pokleslo o 13,7 %.

Paroubek: České stavebnictví zrychluje pokles
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Klesá počet zahájených i dokončených staveb bytů i inženýrských a dopravních staveb. Celé jedno odvětví s desítkami tisíc pracovníků je v poklesu a vláda bohužel nedělá nic, co by tomuto trendu dokázalo čelit.

Již v loňském roce, kdy stavebnictví zažívalo po letech strmého poklesu růst, jsem v řadě svých článků upozorňoval, že se jedná o zcela unikátní situaci jednoho jediného roku, když se šturmuje, protože se musí dočerpat evropské peníze.

V loňském roce ČR skutečně vyčerpala 152 miliard korun a významná část těchto peněz, navýšená ještě o spoluúčast, šla právě do stavebnictví. Vládní ekonomové to zřejmě pochopili tak, že stavebnictví má krizi za sebou. A že se zas jeden problém vyřešil sám. 

Upozorňoval jsem tehdy, a totéž platí v podstatě i teď, že vláda musí na podporu stavební výroby něco konkrétního  udělat. Především prosadit jasná pravidla, zajišťující rovnoměrné čerpání peněz z evropských fondů, což by každoročně zajistilo čerpání v průměru 100 miliard korun (a nyní již ve zbývajících pěti letech finanční perspektivy  2014–2020 je to částka v průměru  vyšší), a z této sumy by významná část peněz přicházela právě do stavebnictví a stavební výroby.

Vláda – tedy MMR a ministerstvo práce – neudělaly nic pro to, aby přišly s návrhy vládních programů umožňujícími rozvoj výstavby bytů, ať už komunálních, sociálních anebo družstevních.

Vláda by také mohla použít miliardy korun, které se stále bez užitku poflakují na účtech státních podniků, v depozitech bank, místo aby obíhaly v ekonomice. Jedna z možností by byla čerpat tyto peníze na výstavbu v každém kraji úzkoprofilových domovů pro seniory, což by dalo práci středně velkým i malým stavebním  firmám.

 A samozřejmě by vláda mohla udělat mnohem více také pro podporu příchodu zahraničních i domácích investorů, kteří by novými projekty práci dali práci českým stavebním firmám.

Základním  problémem českého stavebnictví je, že je řízeno z mnoha resortů, a tedy je vlastně neřízeno. Žádné ministerstvo není jeho prioritním garantem a obhájcem jeho zájmů ve vládě a v legislativním procesu. Takže stavebnictví je jaksi mimo systém. Vláda B. Sobotky převzala v oblasti stavební výroby po předchozích dvou pravicových vládách neutěšený stav. Ale bohužel za dva a půl roku s tímto stavem příliš mnoho nehnula. A to je velká škoda.

Zřejmě by stálo za to pověřit v této situaci, kdy stavebnictví přichází do chronické krize, jasného garanta, nebo dokonce zmocněnce vlády, jehož úkolem by bylo koordinovat činnost mezi jednotlivými ministerstvy tak, aby byla v krátké době ve vládě projednána jasná koncepce rozvoje tohoto odvětví.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…