Paroubek: Čeští průmyslníci se brání…

19.07.2016 15:12

Představitelé českého průmyslu se v tripartitě dlouhodobě brání zvyšování minimální mzdy. Za předchozích pravicových vlád minimální mzda prakticky stagnovala a český průmysl se tvářil spokojeně.

Paroubek: Čeští průmyslníci se brání…
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V téže době došlo ovšem ke stagnaci HDP (v letech 2007-2013), také ke stagnaci produktivity práce v nejrůznějších vyjádřeních i ke stagnaci reálné průměrné mzdy. Naopak na Slovensku, kde minimální mzda rostla, rostly průměrné reálné výdělky a rostla produktivita práce. V některých svých vyjádřeních produktivita práce na Slovensku již dokonce přesahuje produktivitu práce v ČR.

Zdá se tedy, že argumentace zastánců nenavyšování minimální mzdy prostě nemá žádné racionální opodstatnění. Ale v naší zemi je vše možné. Česká pravice se pohybuje ve standardních ekonomických omylech, a tedy i v tomto případě vystupuje proti navyšování minimální mzdy a stejné názory mají také představitelé českých průmyslníků v tripartitě.

Je dobře, že se vláda rozhodla k navyšování minimální mzdy a že na tomto navyšování trvá a hodlá jej prosazovat trvale. Naopak čeští průmyslníci by se měli zamyslet nad tím, zda levná pracovní síla v ČR není jedním z důvodů pomalého zavádění nejprogresivnějších výrobních technologií v českém průmyslu, což v české ekonomice samozřejmě vedlo ke stagnaci či nízké dynamice růstu produktivity práce.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice