Paroubek: Chce se ČNB plácat v regulacích kurzu koruny i po roce 2016?

02.02.2015 15:45

Viceguvernér ČNB V. Tomšík uvedl, že konec intervencí ČNB by se mohl posunout na pozdější dobu, a to v závislosti na inflační prognóze, kterou banka tento týden představí.

Paroubek: Chce se ČNB plácat v regulacích kurzu koruny i po roce 2016?
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Jiří Paroubek v Brně promluvil ke studentům a hostům vysoké školy BIBs

Vzhledem k neustále vypouštěným pokusným balónkům ohledně prodloužení intervencí, či dokonce ohledně dalšího skokového oslabení české koruny, se zdá, že ČNB nehodlá od intervencí jen tak ustoupit a zřejmě chce ve svých receptech z dílny Jaroslava Haška pokračovat.

To je pro drtivou většinu českých občanů špatná zpráva, neboť levná koruna v podstatě znamená, že se se v ČR zlevňuje cena lidské práce a stran českého zboží vyváženého za hranice dochází k jakémusi jejímu výprodeji. Naopak dovážené zboží je díky slabší koruně dražší, což mohou spotřebitelé při koupi zahraničního zboží denně pociťovat na svých peněženkách.

ČNB by se měla pokusit oddělit se od dosavadního vývoje a snažit zvrátit trend, který nastolila a uvažovat o jiných možnostech. Tím nevyzývám k radikálnímu kroku, ke kterému se nedávno odhodlala švýcarská národní banka, která, v přímém opaku k ČNB, skokově posílila hodnotu švýcarského franku. A švýcarský vývoz ani švýcarský cestovní ruch se jistojistě nezhroutí. U neschopných je někdy nedělat nic nejlepší metoda práce.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…