Paroubek: Dokončení dálniční sítě je v nedohlednu

23.12.2014 5:29

K ukončení celé dálniční sítě je potřeba postavit bezmála tisíc kilometrů dálnic a rychlostních silnic, což si vyžádá stamiliardy korun. Nejméně tolik peněz, kolik by si vyžádala výstavba dvou nových bloků v jaderné elektrárně Temelín, tedy 300 – 400 miliard korun.

Paroubek: Dokončení dálniční sítě je v nedohlednu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Moderní infrastrukturu však na rozdíl od dostavby jaderných bloků v českých jaderných elektrárnách skutečně naléhavě potřebujeme. Pokud někdo mluví o potřebě vytváření „hladových zdí“ k řešení vysoké nezaměstnanosti v ČR, které mají pomoci zejména průmyslu a stavebnictví, jsou to právě dálnice a rychlostní silnice, které je třeba ve výhledu 12 – 15 let dostavět. To bude mít nesporně vyšší národohospodářský přínos nežli nepotřebná dostavba Temelína (či Dukovan) nebo chimérická výstavba průplavu Dunaj – Odra – Labe řečeného jinak Zemanův kanál. A budou to peníze, jež budou mít na rozdíl od Temelína či kanálu zajištěnu návratnost.

Již před rokem však bylo ohledně české dálniční sítě každému jasné to, co se nyní dozvídáme jako fakt. A sice, že v tomto roce nebyl dokončen ani jeden kilometr dálnic v ČR. To je smutné dědictví po sedmiletém vládnutí pravice, která na ministerstvu dopravy a na ŘSD nezvládla přípravu stavby nových úseků, pokud jde o územní a projektovou připravenost, a tedy ani pokud jde o organizování tendrů na zhotovitele. Sobotkova vláda na tomto poli zdědila pouze ruiny a trosky a exministr dopravy A. Prachař u hnutí ANO situaci k lepšímu neposunul. Je ale třeba tento stav zvrátit a obnovit funkčnost ministerstva dopravy a ŘSD, tak aby bylo již v příštím roce dosaženo zlepšení a abychom v roce 2016 již mohli slyšet, o desítkách dokončovaných kilometrů nových dálnic podobně jako je tomu na Slovensku.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Je čas na změnu směrem k Evropě svobodných národů!

9:02 Rozvoral (SPD): Je čas na změnu směrem k Evropě svobodných národů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…