Paroubek: Dolar padá, euro roste

22.07.2017 8:36

Od počátku ledna, kdy bylo možné směňovat jedno euro za 1,05 dolaru, došlo za půl roku k zásadnímu propadu amerického dolaru až na dnešních 1,15 dolaru za jedno euro.

Paroubek: Dolar padá, euro roste
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Prezident Trump ještě jako prezidentský kandidát totiž ovlivnil svou rétorikou finanční trhy natolik, že vzbudil velká očekávání. Tedy velká očekávání zisků firem, které se budou podílet na financování a výstavbě či obnově americké infrastruktury. Ať již v dopravě či v jiných odvětvích. Protože se tyto úvahy pohybovaly v řádech set miliard dolarů, byly mezinárodní finanční trhy téměř v extázi. Do dneška tak světové burzy svými indexy překonávají veškerý vývoj, který tu kdy před tím byl.

Teď je jen otázka, kdy dojde i na akciových trzích k nevyhnutelnému vystřízlivění a následnému propadu. Zdá se však, že euro bude posilovat ještě dále. Je otázkou, zda čtvrteční zasedání ECB může tuto situaci změnit. Vždyť není právě v zájmu eurozóny zlehčovat americkému zboží přístup na trhy eurozóny. A naopak ztěžovat přístup zdražujícího se evropského zboží na americký trh.

Těžko lze očekávat nějakou zásadní změnu v přístupu politiky Evropské centrální banky (ECB). Je to vše v situaci, kdy evropská ekonomika stále čelí nízké inflaci i slabšímu růstu mezd a růst HDP jednotlivých zemí není nijak zázračný. Samozřejmě, že ECB již musí reálně uvažovat o možném ukončení programu kvantitativního uvolňování, tedy programu na odkup aktiv. Možná by dnes stačilo, kdyby Mario Draghi, šéf ECB, řekl, že tuto otázku bude řešit zářijové zasedání ECB, které zredukuje měsíční objem odkupovaných dluhopisů o 10 či 20 miliard eur.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Snad by i takový náznak změny postupu ECB do budoucna mohl pomoci zreálnění kurzu eura a dolaru. Co by však zcela nepochybně pomohlo je to, aby se D.Trump, jako prezident, konečně „chytil“. Aby měl své velké téma, aby např. dokázal předložit ucelený program rozvoje a obnovy americké infrastruktury, který by dal nezbytné podněty růstu americké ekonomiky v příštích letech. A samozřejmě, D. Trump by také měl mít nějaký zářez ve formě výrazného vnitropolitického úspěchu. Pokud prohraje zápas o revizi Obamacare, bude to jeho politická porážka a další zpochybnění jeho vůdcovských schopností v čele Spojených států.

Tedy řešení současného deformovaného kurzu eura a dolaru není slovní rabulistika šéfa ECB, ale jasné změny a jasná formulace nové hospodářské politiky Spojených států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…