Paroubek: Evropské banky v problémech?

10.08.2016 6:29

Dříve, nežli se spojili proletáři celého světa, se propojil celý bankovní sektor západního světa. Nikdy ale nebyla vzájemná provázanost bank v Evropě taková, jako je nyní, a proto je existence Evropské unie mimo jiné užitečná i s ohledem na případné řešení existenčních problémů velkých bank v některé ze zemí Evropské unie.

Paroubek: Evropské banky v problémech?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Protože velké banky s vysokým podílem toxických aktiv a mimořádným vlivem na hospodářský život ve své zemi jsou v případě krize velmi toxické i pro jiné země, provedla na konci minulého týdne ECB zátěžové testy u několika desítek klíčových evropských bank.

Výsledky byly souhrnně v průměru lepší, nežli se očekávalo, ale bankovní sektor je samozřejmě v rámci Evropy silně propojený, a proto evropské a světové finanční trhy okamžitě reagovaly na slabá místa, která jsou především v některých italských bankách, ale i v Německu.

Konkrétně po mírném propadu cen akcií bank na evropských burzách již v pondělí došlo k velmi silnému propadu hodnot akcií evropských bank v úterý. Nejproblémovější italská banka, několik set let stará Monte dei Paschi, spadla v úterý s hodnotou svých akcií o více než 16 % (!).

Finanční trhy přitom očekávají, že se tato banka zbaví všech svých toxických aktiv formou jejich odprodeje a že do ní v krátké době vstoupí silný finanční investor, který přinese potřebné částky chybějící hotovosti. Pokles hodnoty akcií se projevil také u ostatních velkých italských bank. Italská bankovní jednička UniCredito ztratila v úterý v hodnotě svých akcií 7,2 %. Další velká banka Banco Popolare spadla s hodnotou svých akcií o 10, 3 %. Konečně další mocná italská banka Sanpaolo ztratila v úterý 4 % své hodnoty.

Znepokojivé zprávy přišly v úterý ráno také z Německa. Druhá největší německá banka, Commerzbank, zaznamenala podle úterní ranní informace mezikvartální pokles zisku téměř o třetinu. Tento fakt ve spojení se spíše mírně nepříznivým hodnocením této banky ve stress testu, znamenal, že v úterý přišly akcie této banky téměř o desetinu hodnoty (!). Podobný pád cen svých akcií zaznamenala také německá bankovní jednička, Deutsche Bank.

Dokonce i akcie švýcarských bank zaznamenávaly silný pokles. Bance UBS poklesla hodnota akcií v úterý o více než 6 procent, Credit Suisse rovněž.

Nepříjemné zprávy přišly také z Paříže, kde Société Générale (mateřská banka české Komerční banky) ztratila na hodnotě svých akcií v úterý 3,1 % a BNP Paribas 4,3 %. Ve Velké Británii je pozoruhodný také pokles cen akcií velmi stabilizované banky Barclays o 3,6 %.

Euro Stoxx bankovní index poklesl v úterý o 4,9 % hodnoty a v pondělí to bylo již o 2,8 %. V bankovním sektoru v celé Evropě se projevuje ztráta důvěry ve schopnost evropských bank realizovat růst výnosů při uplatnění záporných úrokových sazeb, jen tak mimochodem, tento index klesl od počátku tohoto roku v hodnotě o více než jednu třetinu(!).

Důsledky jsou jasné: zájem o akcie bank je v současnosti poněkud erodován a zejména institucionální investoři, ale i např. hedgeové fondy, se jich v posledních týdnech a měsících rychle zbavovali.

Zdá se, že italský bankovní sektor může být zdrojem jisté hospodářské nestability pro hospodářství celé Itálie a také celé EU. V posledních měsících byla i v Itálii provedena podobná operace eliminace toxických aktiv z bilancí bank, jako byla provedena v závěru devadesátých let u nás, a zdá se, že by to mohlo ozdravit nejen italský bankovní sektor, ale také celé italské hospodářství.

Italská vláda se ovšem musí věnovat speciálně problému banky Monte dei Paschi, která představuje v tuto chvíli kruciální problém italského bankovnictví, a pokud by došlo k jejímu pádu, mělo by to samozřejmě velmi závažné následky. Zdá se však, že silný majetkový investor může pomoci tento bankovní ústav zachránit. A odvrátit od italské ekonomiky po pádu banky hrozící krizi.

Psáno pro Deník referendum.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…