Paroubek: G7 ve znamení rozporů

11.06.2018 15:32

Celý svět obletěla fotografie ze summitu zemí G7, na které obklopují lídři těchto zemí, se založenýma rukama sedícího prezidenta USA Trumpa (každý psycholog, který se podívá na tuto fotografii, musí říci, že takto sedící člověk se zkříženýma rukama na hrudi je v obranném postavení).

Paroubek: G7 ve znamení rozporů
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Společné komuniké z tohoto summitu ještě za účasti všech sedmi mocností, tedy vč. D. Trumpa, vyjadřovalo společnou snahu o reformu Světové obchodní organizace (WTO) tak, aby byla spravedlivější. Kromě toho je v tomto komuniké také zabudována teze o boji proti protekcionismu. Jakmile ovšem Donald Trump vytáhl paty z Kanady, kde se summit konal, odvolal svou podporu společného komuniké.

A zřejmě proto, aby překryl účinek svého podivného předčasného odjezdu na jednání s Kimem do Singapuru, obvinil kanadského premiéra Justina Trudeau za „falešná prohlášení“ na tiskové konferenci, jež se konala po Trumpově odjezdu. Díval jsem se na záběry ze zmíněné Trudeauovi tiskové konference a žádná hrůzná vyjádření, vždy uhlazeného a konsensuálně se chovajícího kanadského premiéra, jsem neslyšel.

Šesti ostatním zemím, které tvoří spolu s USA skupinu G7, se do obchodní války, kterou vyvolalo rozhodnutí amerického prezidenta na uvalení cel na dováženou ocel a hliník, nechce. Nicméně všichni si již uvědomují, že odvetná opatření ve formě cel na vyvážené americké zboží jsou nevyhnutelná.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Americký prezident se z hlediska, zejména západoevropských, ale i dalších přítomných lídrů západního světa, chová zcela neracionálně. Podle mého názoru ovšem racionalita jeho jednání spočívá v ohledu na blížící se americké volby do sněmovny reprezentantů (volí se kompletně celá) a třetiny senátu, které se uskuteční počátkem listopadu.

Ztráta vedení obou komor amerického kongresu by pro republikány představovala politické fiasko, které by se projevilo na mnoha úrovních. Nejen, že by se, de facto, zablokovala jakákoliv možnost radikálněji pojaté legislativní iniciativy republikánů, ale oslabilo by to velmi silně pozici amerického prezidenta. To by ve svých důsledcích snížilo šance na jeho znovuzvolení.

Zcela jistě by se objevil velmi rychle po volbách i silný protikandidát Trumpa i v rámci samotné republikánské strany, kterou by negativní výsledek po volbách uvrhl do hluboké krize. Jinak řečeno, Trump svou snahou vyhrotit rozpory s ostatními, de facto, spojeneckými státy Západu, pracuje pro americké publikum. Vytváří si obraz amerického vůdce, který chrání zájmy Američanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.