Paroubek: Hnutí ANO posiluje

17.07.2018 11:37

Průzkumy CVVM v oblasti analýz pozic jednotlivých politických stran nepatří zrovna dlouhodobě k těm nejpřesnějším. CVVM však skvěle zvládá nejrůznější další průzkumy, které umožňují nahlédnout detailněji do názorů obyvatelstva v nejrůznějších oblastech společenského života.

Paroubek: Hnutí ANO posiluje
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Ale ani v posledním zveřejněném průzkumu veřejného mínění politických stran nelze úplně přehlédnout některé tendence, které se ve veřejnosti projevují. Srovnáme-li výsledky průzkumu CVVM z počátku července a z průběhu května, zjistíme, že posílily volební preference hnutí ANO z 29% na 31%. Pozice hnutí ANO podle CVVM tedy v zásadě odpovídá zjištění jiných výzkumných agentur. Tak jako u jiných agentur, posiluje i u CVVM také ODS. Během posledních dvou měsíců nikterak dramaticky, ale ODS se začíná v zásadě odpoutávat od menších politických stran, které jsou za ní.

Několikrát v poslední době jsem předvídal, že takový proces, kdy se ODS stane gravitačním polem pro hlasy pravicových voličů, prostě nastane. Na třetím místě podle tohoto průzkumu je ČSSD, která ovšem oproti květnu poklesla z 13 % na 11 % podpory voličů. Za ní jsou komunisté s podporou 10,5 %, kteří zůstávají oproti květnu beze změny. Za nimi jsou Piráti s 10 % preferencí, kteří podobně jako v průzkumech jiných agentur ztrácejí. Podle CVVM se vytrvale ztrácí podpora SPD, když v tomto posledním průzkumu získali 6,5 % preferencí oproti květnovým 7,5 %. Podle CVVM se z pásma vysokého ohrožení, které hrozí propadem pod hranici volitelnosti 5 %, dostávají lidovci, kteří posílili z 5,5 % na 6 %. Naopak STAN a TOP 09 oscilují pod úrovní 5 %, podle posledního průzkumu na 4,5 %.

Osobně považuji čísla průzkumu CVVM v některých směrech za poněkud odlišující se od reality Koneckonců nejlepším průzkumem veřejného mínění jsou volby a ty tady budeme už za dva a půl měsíce mít. Byť to budou „jen“ volby komunální a senátní. Zejména ve velkých českých městech se ukáže skutečná síla jednotlivých politických stran.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …