Paroubek: Kancléřka Merkelová kráčí k dalšímu vítězství

03.08.2017 11:00

Podle průzkumů veřejného mínění v Německu, křesťanští demokraté a sociálové Angely Merkelové mají v průzkumech náskok nejméně o 14 procentních bodů. Podle průzkumu agentury Emnit zveřejněného v listu Welt am Sonntag by klerikální strany CDU/CSU ve volbách získaly 38 % hlasů, sociální demokraté 24 % a za nimi by se umístila s 9 % Levice a nesystémová strana Alternativa pro Německo rovněž s 9 %.

Paroubek: Kancléřka Merkelová kráčí k dalšímu vítězství
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Samozřejmě, že v letních měsících je potřeba brát průzkumy veřejného mínění s jistou rezervou, ale určitou informaci přeci jenom poskytují. Pryč je doba, která po té, co počátkem roku vpadnul lídr SPD Martin Schulz do německé politiky jako tornádo, přinesla vyrovnání výsledku v průzkumech mezi CDU/CSU a SPD.

V únoru se dokonce zdálo, že levice, klasická, moderní i postkomunistická může vytvořit po volbách společnou vládu. Martin Schulz by se tak stal spolkovým kancléřem. Kdeže ty zimní sněhy jsou…. Volební preference SPD se časem vrátily mírně nad původní hodnoty a CDU/CSU se stabilizovala těsně pod úrovní dvou pětin voličů. Zdá se tedy, že již nic nemůže zabránit Angele Merkelové v tom, aby se stala znovu spolkovou kancléřkou. Tentokrát již po čtvrté. A. Merkelová si bude k vládnutí jen vybírat vhodného koaličního partnera. Zda to bude znovu SPD, se kterou velká koalice funguje na velmi dobré úrovni a pracuje velmi slušně pro Německo. Anebo zda to bude pravostředová koalice s FDP, která by byla jaksi přirozeným řešením pro dvě programově blízké strany po vítězných volbách. Liberální FDP ovšem změnila zcela svou vedoucí garnituru a to je jistý handicap pro budoucí vládnutí. Ale je to jistě handicap i pro FDP samotnou, jejíž ministři by naskočili do již rozjetého vlaku a byli by vedle zaběhnutých ministrů z klerikálních stran v zásadě neviditelní.

SPD se nyní snaží až křečovitě přicházet s novými programovými tématy a snaží se i o některé překvapivé tahy na šachovnici (např. návštěva M. Schulze v Itálii v oblastech, kde se vyloďují uprchlíci z Afriky) a také přichází s osobními útoky na kancléřku. CDU/CSU i kancléřka jí odpovídají klidem. Náskok 14 % v průzkumech se již nedá promrhat. Maximálně se dá zmenšit.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…