Paroubek: Kancléřka Merkelová kráčí k dalšímu vítězství

03.08.2017 11:00

Podle průzkumů veřejného mínění v Německu, křesťanští demokraté a sociálové Angely Merkelové mají v průzkumech náskok nejméně o 14 procentních bodů. Podle průzkumu agentury Emnit zveřejněného v listu Welt am Sonntag by klerikální strany CDU/CSU ve volbách získaly 38 % hlasů, sociální demokraté 24 % a za nimi by se umístila s 9 % Levice a nesystémová strana Alternativa pro Německo rovněž s 9 %.

Paroubek: Kancléřka Merkelová kráčí k dalšímu vítězství
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Samozřejmě, že v letních měsících je potřeba brát průzkumy veřejného mínění s jistou rezervou, ale určitou informaci přeci jenom poskytují. Pryč je doba, která po té, co počátkem roku vpadnul lídr SPD Martin Schulz do německé politiky jako tornádo, přinesla vyrovnání výsledku v průzkumech mezi CDU/CSU a SPD.

V únoru se dokonce zdálo, že levice, klasická, moderní i postkomunistická může vytvořit po volbách společnou vládu. Martin Schulz by se tak stal spolkovým kancléřem. Kdeže ty zimní sněhy jsou…. Volební preference SPD se časem vrátily mírně nad původní hodnoty a CDU/CSU se stabilizovala těsně pod úrovní dvou pětin voličů. Zdá se tedy, že již nic nemůže zabránit Angele Merkelové v tom, aby se stala znovu spolkovou kancléřkou. Tentokrát již po čtvrté. A. Merkelová si bude k vládnutí jen vybírat vhodného koaličního partnera. Zda to bude znovu SPD, se kterou velká koalice funguje na velmi dobré úrovni a pracuje velmi slušně pro Německo. Anebo zda to bude pravostředová koalice s FDP, která by byla jaksi přirozeným řešením pro dvě programově blízké strany po vítězných volbách. Liberální FDP ovšem změnila zcela svou vedoucí garnituru a to je jistý handicap pro budoucí vládnutí. Ale je to jistě handicap i pro FDP samotnou, jejíž ministři by naskočili do již rozjetého vlaku a byli by vedle zaběhnutých ministrů z klerikálních stran v zásadě neviditelní.

SPD se nyní snaží až křečovitě přicházet s novými programovými tématy a snaží se i o některé překvapivé tahy na šachovnici (např. návštěva M. Schulze v Itálii v oblastech, kde se vyloďují uprchlíci z Afriky) a také přichází s osobními útoky na kancléřku. CDU/CSU i kancléřka jí odpovídají klidem. Náskok 14 % v průzkumech se již nedá promrhat. Maximálně se dá zmenšit.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…