Paroubek: Kdy by měli politici odejít ze své funkce?

02.06.2018 13:48

Další ze sady průzkumů agentury CVVM zkoumal relevanci důvodů, kvůli kterým by politici měli odejít ze své funkce. Celkem nepřekvapivě se 94 % respondentů domnívá, že by tak měli učinit politici, kteří byli usvědčeni z trestného činu v souvislosti s výkonem své funkce. 89 % lidí se domnívá, že by měli odejít z politiky ti představitelé, kteří byli obviněni z trestného činu v souvislosti s výkonem své práce.

Paroubek: Kdy by měli politici odejít ze své funkce?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Vysoké hodnocení tohoto faktoru, prakticky devíti desetinami lidí dokazuje, že má smysl prosazovat v politice princip presumpce viny politiků. A že je chybou politických formací, jednotlivých politických stran, pokud tak nečiní.

Podle 83 % občanů by měl odejít z veřejného života politik, který neoprávněně používal titul. A téměř tři čtvrtiny lidí se domnívají, že by tak měl učinit politik, jehož jméno je spojováno s nějakou trestnou činností. Další téměř tři čtvrtiny občanů (73 %) si myslí, že by z politiky měl odejít ten politik, který zalhal při veřejném vystoupení. Téměř dvě třetiny občanů se domnívají, že by měli z politické funkce odejít ti, kdo byli odsouzeni pro pomluvu.

Zajímavé je, že 62 % občanů by netolerovalo opileckou výtržnost politika, což je stejný podíl těch, kteří by si přáli, aby politik odešel v důsledku zaviněné vážné dopravní nehody. A nadpoloviční většina občanů (55 %) by žádala odchod politika v případě, že se dopustí společensky nevhodného chování.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Naopak poměrně nízká je podpora veřejnosti pro odstoupení politika v případě, že se dopustil přestupku nesouvisejícího s výkonem jeho funkce, anebo když se jeho blízký příbuzný dopustil úmyslného trestného činu. Jen o něco málo více nežli pětina občanů (22 %) by požadovalo odstoupení politika, který byl přistižen při nevěře.

V každém případě je tento průzkum CVVM zajímavou sondou do názorů české společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.