Paroubek: Komu slouží vražda Němcova

03.03.2015 6:27

Desítky tisíc lidí si při smutečním pochodu centrem Moskvy připomnělo lídra opozice Borise Němcova.

Paroubek: Komu slouží vražda Němcova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

B. Němcov byl jedním z velkých kritiků ruského prezidenta, kterého se ovšem V. Putin nemusel příliš všímat, pro jeho naprostou politickou nevýznamnost. Zdá se, že těm kdo zinscenovali z pozadí jeho vraždu – což mohou být zpravodajské služby některých států, stejně tak jako nějaká teroristická či kriminální skupina - může posloužit alespoň k několikadenní destabilizaci poměrů v Rusku.

Symbolicky byl zastřelen na dohled Kremlu, což jistě také není propagandisticky bez významu. V zájmu ruského státu by mělo být rychle najít vrahy a iniciátory vraždy. Dle některých českých deníků je za vraždou Němcova někdo z ruských vládních kruhů nebo dokonce V. Putin. Tento názor nesdílím. Proč by to Putin dělal, to již lze argument jen velmi těžce obhájit. Němcov byl i s ohledem na svou pověst opozičníka proslulého mnoha milostnými a jinými aférami, pro běžného Rusa postavou ze světa sci-fi, která neví nic o skutečném životě v Rusku. Němcov tak pro V. Putina nebyl politicky nebezpečný. Jako mrtvý však může propagandisticky posloužit k tomu, aby do té doby než se najdou vrahové, nejspíše s kriminálními či teroristickými vazbami, mohl posloužit útokům na Putinovu vládu jako na režim, který je postaven na vraždách politických odpůrců.

V. Putin se momentálně těší podpoře zdrcující většiny ruského obyvatelstva. Odér z této vraždy se však bude linout dál. Pokud vraždu zorganizovali zahraniční zpravodajské služby, bude velmi obtížné rozkrýt pozadí tohoto činu, protože vrahové budou mít dokonalé krytí, pokud ještě vůbec žijí.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…