Paroubek: Koule na noze ČSSD - Sobotka

09.12.2017 7:32

Není velkým překvapením, že Piráti uspěli v Poslanecké sněmovně se svým návrhem na ustavení vyšetřovací komise na prošetření privatizace OKD. Je to zřejmě součást širší strategie Pirátů, kteří v Poslanecké sněmovně v zásadě nejsou ničeho schopni, nemají žádnou koncepci, ani program a chtějí se zřejmě soustřeďovat pouze na viditelné kauzy politiků tradičních politických stran.

Paroubek: Koule na noze ČSSD - Sobotka
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

A kauza OKD se jim samozřejmě přímo nabízí, protože ukazuje spojení vrcholného politika ČSSD, dokonce jejího premiéra s bezohledným finančníkem, který jde jen za svými sobeckými zájmy.

Tato kauza má silný sociální akcent, což narušuje obraz sociální demokracie v regionu, který byl tradičně jejím nejsilnějším volebním regionem. Jde o to, že obětí Bakalovy bezohlednosti, kterou nepřímo způsobila rozhodnutí Sobotky (alespoň tak je to vnímáno očima běžného občana na Ostravsku), přišly o možnost zakoupit si za levný peníz najemni byty (jde o skoro 44 tisíc bývalých hornických bytů OKD), ve kterých žijí. A "přítel lidu" Bakala jim nakonec za nějakých 20–25 miliard, které tyto byty nového nabyvatele stály, prodal střechu nad hlavou. A krátce poté se evakuoval z OKD vůbec.

A druhý, stejně výrazný dopad do sociální a tedy i politické situace na Ostravsku má to, že vlastně dochází k výraznému poklesu zaměstnanosti v důsledku ztrát zaměstnání v důlní činnosti OKD i v navazujících činnostech.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Dříve nebo později sociální demokracii nezbude nic jiného, než se distancovat od činnosti svého bývalého předsedy a nyní již končícího premiéra. A pokud to strana neučiní, pochopí to voliči, a nejen na Ostravsku tak, že není schopná jakékoli změny. A to se závažným způsobem promítne do volebního výsledku již za rok na podzim při volbách komunálních a senátních. Političtí soupeři ČSSD budou prostě existence vyšetřovací komise ke kauze OKD v průběhu času používat proti této straně a vůbec v tomto okamžiku není jisté, zda na základě závěru komise nevzniknou doporučení na trestní oznámení vůči všem, kdo byli na kauze zainteresováni, tedy včetně odstupujícího předsedy vlády Sobotky.

Pokud bude Sobotka alespoň zčásti moudrý, zmizí rychle z Poslanecké sněmovny, jejímž je členem. Pokud bude na očích, bude zkrátka chodícím terčem a později i rohožkou, o kterou si budou političtí protivníci sociální demokracie otírat nohy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.