Paroubek: Krajští šéfové ČSSD se nepoučili

07.02.2018 18:04

V úterním Právu se někteří šéfové krajských organizací ČSSD vyjadřují o potřebě politické dohody v personálních otázkách ještě před mimořádným sjezdem ČSSD 18. února. Zní to hezky. Kompromis určitě není sprosté slovo, ale ČSSD by se měla vydat jinou cestou, než kterou postupovala za Sobotky, při manipulaci delegátů sjezdu a jejich hlasů.

Paroubek: Krajští šéfové ČSSD se nepoučili
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Systém kmotrů přivedl ČSSD v říjnových sněmovních volbách do zkázy, k volebnímu výsledku 7,3%. ČSSD by k překonání své hluboké krize potřebovala jít s novými, viditelnými lídry do koaliční vlády s hnutím ANO. Pokud bude v opozici, tedy v komparzu stran opozice, nemá šanci se z dnešní tristní situace dostat. Na druhé straně ovšem pokud existuje možnost dostat se do vlády, i kmotři cítí pro sebe možnost. Možnost dobrých kšeftů na prvním místě... ČSSD by se ovšem potřebovala oprostit od kmotrů. Potřebovala by naopak posílit sebevědomí svých delegátů, aby tito jeli na mimořádný sjezd strany, coby samostatné bytosti schopné svébytného rozhodování bez poručníkování stranického establishmentu.

Předsednictvo ČSSD by se mělo rychle dohodnout na postupovém plánu, jak realizovat všechny nezbytné politické záměry, které by měly být projednány na mimořádném sjezdu. Vedle volby vedení, tedy předsedy a místopředsedů, to musí být přijetí nových stranických stanov a zahájení vnitrostranické debaty o zásadních politických otázkách jako je například vstup do vlády a koaliční smlouva. Z toho plyne, že de facto půldenní jednání 18. února, může stihnout jen zlomek těchto záměrů. Předsednictvo strany by mělo sdělit členům strany, jak navrhuje rozdělit jednání sjezdu, tak aby se jeho delegáti mohli sejít znovu třeba za 14 dní a pak za dalších 14 dní, až do vyřešení všech podstatných problémů ČSSD.

Koneckonců, bude to publicita zadarmo, kterou takto ČSSD získá a to by této straně mohlo pomoci zvrátit dosavadní nepříznivý vývoj volební podpory a volebních preferencí po volbách. Tedy alespoň (zatím) lehce je zvrátit. Někdy v dohledné době by strana měla přijít se svými inovovanými základními programovými cíli. Tak, aby bylo zřejmé, že i v programové oblasti chce jít cestou změn. Prostě ČSSD čeká velmi složité období a hodně, hodně práce.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice