Paroubek (LEV 21): Dostavba elektráren by byla proti zájmu občanů

13.10.2014 18:30

V médiích se se v poslední době často objevují zprávy, které mají za cíl přesvědčit veřejnost o tom, jak nevyhnutelná, a navíc snad ještě prospěšná by byla dostavba jaderných bloků v Temelíně nebo i Dukovanech.

Paroubek (LEV 21): Dostavba elektráren by byla proti zájmu občanů
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Naposledy se objevila zpráva o tom, že Westinghouse ČR nabídl financování části výroby nových jaderných zdrojů.

Je třeba si uvědomit, že ČEZ po české vládě požaduje garanci výkupních cen elektrické energie – kvůli tomu, že tyto garance od vlády nedostal, zrušil letos v dubnu tendr na dostavbu jaderných bloků v JE Temelín a bez těchto garancí stavbu velmi pravděpodobně ani nezahájí.

Pokud by česká vláda poskytla takovouto garanci výkupní ceny elektrické energie, znamenalo by to, že i kdyby cena elektrické energie klesala, nedělo by se tak v případě elektrické energie z Temelína (případně Dukovan), a občané by tedy dotovali elektřinu vyrobenou z těchto nových bloků. A jelikož již v současnosti ČR ročně vyváží do zahraničí 20 % v tuzemsku vyrobené elektřiny, což odpovídá zhruba roční produkci JE Temelín, dotovali by čeští občané nejspíš elektrickou energii putující do Německa či Rakouska.

Dále je třeba si uvědomit, že ČR souhlasila se všemi třemi cíli Klimaticko-energetického balíčku, tedy se 1.) snížením spotřeby energie o 30 %, 2.) zvýšením podílu výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů energie a 3.) snížením emisí CO2 o 40 %. Kam, ale hlavně za jakých podmínek by pak ČR vyvážela elektřinu z nových zdrojů?

Určité zájmové skupiny jistě velmi vehementně stojí o dostavbu jaderných bloků elektráren v Temelíně a Dukovanech a tyto zájmové skupiny se pochopitelně snaží přesvědčit vládu, aby jejich přání o dostavbě bloků vyhověla, a veřejnost o tom, že toto jejich přání přinese ČR nějaké výhody.

Skutečný stav věcí je ale takový, že výhody by dostavba jaderných bloků přinesla jen velmi úzké skupině lidí, nikoli většině českých občanů. Věřím, že vláda bude jednat v zájmu většiny občanů a tlaku zájmových skupin nepodlehne.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…