Paroubek: Merkelová a Trump - dvě koncepce

31.01.2017 14:05

A obě jsou neudržitelné. Tu jednu nepodporuje většinově veřejnost zdrcující většiny zemí EU (Merkelová se ovšem zatím opírá o většinovou podporu německé veřejnosti). Ta druhá, Trumpova, je lidsky těžko přijatelná. A pokud A. Merkelová v duchu své chybné a dnes už překonané politiky hovoří o potřebě spravedlivého rozdělování uprchlíků mezi evropské země, je úplně mimo místu.

Paroubek: Merkelová a Trump - dvě koncepce
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Evropská veřejnost má, především díky teroristickým útokům na cíle v západní Evropě, fobii z imigrantů z asijských a afrických zemí. Britská veřejnost má navíc například fobii vůči imigrantům ze zemí EU z východní a střední Evropy. Prostě proto, že jsou to lidé přicházející na britský trh s jistou kvalifikací a s nižšími požadavky ve mzdové oblasti, nežli jaké mají rodilí Britové. Jsou to tedy lidé, kteří poněkud ničí situaci na britském trhu práce. Alespoň podle většiny Britů.

Naopak D. Trump podepsal prezidentský dekret, kterým se vydává zcela opačnou cestou, než kterou by chtěla vzpouzejícím se státům EU vnutit německá kancléřka.

Zakázal příjezdy občanů ze sedmi afrických a asijských států, v nichž se vesměs bojuje, a to často v rozsáhlých občanských válkách, do USA Jde o lidi ze Sýrie, Iráku, Íránu, Jemenu, Somálska, Súdánu a Libye. Toto jeho rozhodnutí vyvolalo bezprostředně okamžité zmatky na amerických letištích a odpor liberální části americké veřejnosti. A samozřejmě také zahraničních představitelů, počínaje kanadským premiérem, přes německou kancléřku, až po francouzského prezidenta.

Spojené státy, které byly v posledních dvou stoletích vedoucí imigrační zemí světa, tedy definitivně přecházejí do jiného modu. Zdá se, že Trumpa příliš netrápí, že je zde další hlasitá zájmová skupina, která bude proti jeho politice veřejně a ostře vystupovat.

Pokud v nejbližších dnech Trump vydá ještě dekret, na základě kterého budou lapáni nelegální imigranti po celých Spojených státech, může to tuto zemi přivést až do stavu chaosu. V každém případě půjde v USA o miliony lidí.

Pokud jde o zákaz, který Trump vydal o zákazu přijímání občanů ze sedmi výše jmenovaných států, jedná se o maximálně několik stovek lidí, kteří byli zadrženi na amerických letištích nebo nemohli nastoupit do letadel s konečnou cílovou stanicí v USA. Ale v případě lapání nelegálních imigrantů ve velkém po celých USA, to už bude jiná káva…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu