Paroubek: Miniaturní schodek státního rozpočtu Česka

04.01.2018 21:52

Sobotkova odstoupivší vláda může být spokojena. Zanechává za sebou za rok 2017 šestimiliardový schodek státního rozpočtu, což je vlastně druhý nejpříznivější výsledek hospodaření státu za posledních 20 let (loni byl dokonce rozpočtový přebytek)

Paroubek: Miniaturní schodek státního rozpočtu Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Oproti plánované výši 60 miliard schodku je tedy skutečnost o 54 miliard příznivější. Bylo to způsobeno celou řadou faktorů. Ministerstvo financí zdůrazňuje především lepší daňový výběr v důsledku efektu kontrolních hlášení a EET. Ekonomové pak zdůrazňují spíše silný hospodářský růst. Jedno i druhé je pravda. Stejně tak je pravdou, že se nepodařilo naplnit investiční záměry státního rozpočtu, které předpokládaly vyčerpat cca 100 miliard korun investic, přičemž bylo vyčerpáno jen 80 miliard.

Na místě v tomto případě není za každou cenu uskutečňovaná pseudokritika ze strany české parlamentní pravice v tom směru, že výsledek hospodaření státu není prý „vzhledem k ekonomickému růstu žádným úspěchem.“ I opozice, přestože je opozicí, by si měla zachovat jistou soudnost.

České státní finance se v posledních letech i díky působení vády zkonsolidovaly a po děsivých propadech schodků státního rozpočtu v letech 2009–2013 na trojciferná čísla rozpočtu, se dostaly na rozumnou úroveň. Cena státních cenných papírů, vyjádřená úrokovou měrou z nich, je jedna z nejpříznivějších v Evropě i na celém světě.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Česká republika má tedy jedny z nejzdravějších veřejných financí na světě. I z tohoto důvodu klesají náklady na obsluhu státního dluhu. Velmi příznivé je také to, že se v posledních třech letech daří snižovat anebo udržovat na zhruba stejné úrovni objem státního dluhu ČR, takže pokud v roce 2013 byl státní dluh 1667,6 miliardy korun, je nyní 1624,7 miliardy korun. V procentuálním vyjádření k HDP státní dluh dokonce klesá na neuvěřitelných 32,6 %. A v posledních letech se toto číslo stále snižuje.

Stát, tedy vláda, by jistě mohl udělat mnohem více, pokud jde o výsledek svého hospodaření, jestliže se v nastávajícím volebním období vláda bude zaměřovat také na vyšší zdanění velkých firem, zejména zahraničních. Pokud zintenzivní čerpání evropských fondů, zvýší podporu zavádění výdobytků technologické revoluce a robotizace v českém průmyslu, například formou jednorázových daňových odpisů nejprogresivnějších technologií při zavedení do používání. A například také rozumnou podporou českého stavebnictví, a zejména vyhlášením programu na podporu bytové výstavby komunálních bytů, sociálních bytů a také bytů družstevních.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…