Paroubek: Ministryně obrany na odstřel

25.05.2018 8:35

Ministryně Šlechtová nebyla nikdy mým šálkem čaje. Musím ale říci, že ve funkci ministryně obrany podává podstatně lepší výkon, nežli tomu bylo na ministerstvu pro místní rozvoj. Kritiku její práce, coby někdejší ministryně pro místní rozvoj, už nemá smysl opakovat, sděloval jsem ji ve svých článcích vcelku pravidelně. Jako ministryně obrany si ovšem paní Šlechtová nevede špatně.

Paroubek: Ministryně obrany na odstřel
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Tu a tam někomu klepne přes prsty kvůli výběrovým řízením a kromě jednoho mediálního excesu, kdy její pes vévodil pietnímu místu, které jako soukromá osoba navštívila, není možné říci, že by se z její strany objevovaly nějaké velké výstřednosti. Informace o jejích, údajně, rozmařilých zahraničních cestách přes letištní VIP salónky, jsou poněkud nahlouplé. Pokud má ministr někam cestovat (a to se týká vlastně každého člena vlády) mělo by to být důstojné. A upřímně, výdaj státu za letištní VIP salónek není ničím tak mimořádným. Chtít po ministrovi, aby cestoval v ekonomické třídě, je samozřejmě možné, ale je otázka, čemu to prospěje. Rozhodně to neprospěje úrovni jeho jednání v destinaci, do které ministr služebně letí. Ministr by se měl soustředit, přečíst si v letadle materiály, nebo si odpočinout cestou na místo určení. Na jeho letence v business class stát tolik nevykrvácí.

Jiná věc je, že se paní ministryně vcelku nepřípadně obouvá do rozpočtových záměrů budoucí vlády obsažených v jejím programovém prohlášení. Ministryně Šlechtová se dožaduje navýšení vojenského rozpočtu ČR rychle na 2% z HDP. To by ovšem znamenalo, že nám armáda každoročně zkonzumuje o několik desítek miliard korun více, nežli je tomu nyní. To, že si americký prezident před časem vzpomněl, že by americké zbrojařské společnosti potřebovaly vyšší zakázky, je sice hezké, ale českou vládu by to nemělo příliš dojímat. Fakticky by to znamenalo, že o tyto desítky miliard korun vyházené z okna na armádní výdaje navíc, by byly ochuzeny výdaje v kapitolách zdravotnictví, školství, vědy a výzkumu atd.. Ale také by třeba nebylo tolik peněz na navýšení penzí nebo mezd státních zaměstnanců.

Nevím, jestli paní ministryně věří na ruskou či čínskou vojenskou hrozbu. Já osobně tyto „hrozby“ považuji za čistě virtuální záležitost. Kromě toho i čelní představitelé EU, včetně předsedy evropské komise Junckera, varovali před bezhlavým přejímáním názorů amerického prezidenta na nutnost razantního navýšení vojenských výdajů. Paní ministryně možná taková svá stanoviska s lehkostí trousí s vědomím toho, že příště, tedy v následující vládě, již ministryní (zejména čehokoliv) nebude.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …