Paroubek (NS-LEV21): MMF by měl být méně optimistický a více analytický

01.07.2014 22:50

Pokud jde o odhad vývoje české ekonomiky v tomto roce, je Mezinárodní měnový fond, který odhaduje růst o 2,5 %, velkým optimistou.

Paroubek (NS-LEV21): MMF by měl být méně optimistický a více analytický
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Zatím žádné celosvětové instituce, nevyjímaje MMF a Světovou banku, ve svých odhadech vůbec nereflektují pokles americké ekonomiky v prvním čtvrtletí o závažných 2,9 %. Pokud tento pokles bude trvat i ve druhém čtvrtletí (a to se ukáže v průběhu prázdninových měsíců), bude to mít nepochybně vliv na křehké oživení ekonomiky v Evropě, a zejména v Německu.

Česká ekonomika, jak známo, je s německou ekonomikou velmi silně provázána. A přes 80 % českého zahraničního obchodu jde do zemí EU. Nepříznivý vývoj v evropské ekonomice se tedy nemůže nepromítnout do vývoje českého hospodářství.

Od mezinárodních institucí typu MMF bych očekával, že v situaci, kdy značně poklesne hospodářství největší světové ekonomiky, zbystří a budou schopny jasně říci, které prorůstové faktory v EU budou pozitivně působit na vývoj jejího hospodářství. Zmíněných 2,5 % růstu ČR se může už po 3. čtvrtletí ukázat jako nadsazené číslo.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…