Paroubek: Návrat realismu do americké zahraniční politiky

01.04.2017 18:50

Zdá se, že v oblasti vnitřní politiky se nový americký prezident Trump pohybuje s lehkostí dinosaura. Domnívá se, že politika a vývoj společnosti je především věc byznysu. Chová se jako realitní magnát v rámci rodinného byznysu, ale stát není rodinný byznys. Naopak v oblasti zahraniční politiky je jeho politika plná nových sekvencí. A pozoruhodně zajímavých sekvencí.

Paroubek: Návrat realismu do americké zahraniční politiky
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Vztahy k Číně ani Rusku nebude mít zřejmě D. Trump ani jeho nejbližší politické okolí zatížené resentimentem a ideologickým vnímáním světa. A to je pro vývoj mezinárodních vztahů rozhodně velice přínosné.

Poslední taková pozitivní informace, která se týká změn v americké zahraniční politice, přišla z OSN na základě vyjádření stálé zástupkyně USA v OSN Haleyové, která uvedla:“ Když pohlédnete na situaci, musíte změnit priority. Naší prioritou už není sedět a soustředit se na vyhnání Asada. Naší prioritou je reálně se podívat na to, jak dát věci do pohybu a s kým spolupracovat tak, aby syrský lid skutečně pocítil změnu.“

To je mimořádně pozitivní posun v americké zahraniční politice směrem k realismu a reálné politice. Zdá se, že Rusům a Američanům by se mohlo, rukou společnou a nerozdílnou podařit, s využitím armádních sil vlády B. Asada a spojenecké koalice na straně Američanů, porazit a vymýtit Islámský stát v Sýrii.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…