Paroubek: Nové volby? To snad ne

14.11.2017 8:36

Zprávy jdoucí z ČSSD jsou poněkud protisměrné a chaotické. Alespoň tedy pro vnějšího pozorovatele. Strana prožívá velkou frustraci plynoucí z tragického volebního výsledku.

Paroubek: Nové volby? To snad ne
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Kandidáti do vedení ČSSD vyhlašují své kandidatury. Říkají, že právě oni vědí, jak na to, aby stranu dostali ze slepé uličky. Ale jaksi nikdo z kandidátů neříká, co by vlastně udělal, pokud by do vedení strany opravdu přišel. Jak a v čem chce změnit a doplnit program ČSSD? Jak si představuje zapojení ČSSD v povolebním uspořádání? Co si myslí, že je možné udělat s dluhy a finanční perspektivou ČSSD?

V budoucím vedení ČSSD nemohou být lidé, kteří se jen povezou. Musí tam být hotoví politici, kteří mají značné praktické zkušenosti z běžného života, nejlépe pak z manažerských funkcí. Ale také lidé tvůrčí, schopní na sobě dál pracovat a přinášet kreativní nápady a programové náměty. Musí to být také lidé s vysokou morální integritou, kteří začnou pomalu ale jistě odstřihávat ČSSD a její funkcionáře na všech úrovních od klientelistických vazeb. Musí to prostě být lidé, kteří budou dělat vše jinak, než se to dělalo za Sobotky, nebo alespoň skoro všechno. Obávám se, že velká část kandidátů vůbec netuší, co by je ve funkci čekalo, a rutinéři, kteří se jen povezou, prostě nemají žádný smysl.

Včera odpoledne vedení ČSSD jednalo s prezidentem M. Zemanem. Bylo by dobře, aby se vedení ČSSD probralo z povolebního šoku a jednalo racionálně. Alespoň tak racionálně, jak to ukazuje ve svých veřejných vystoupeních úřadující předseda ČSSD Chovanec. Pokud vedení ČSSD zkonsoliduje situaci, mělo by usilovat, alespoň v druhém kole, po prezidentské volbě, o účast ČSSD ve vládě. V takovém případě se ale reprezentanty ČSSD nemohou stát lidé, kteří tuto stranu ve vládě zastupovali dosud.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

ČSSD by se neměla vydávat na stezku politického romantismu. Představa, že nové, mimořádné volby by mohly něco zásadně změnit v situaci, kdy ČSSD zatím není schopna provést základní sebereflexi, je úplně bludná. Pokud ČSSD na sjezdu nepostaví nové vedení, a ne takové, které bude dělat sobotkovskou politiku bez Sobotky, nemá šanci zvrátit situaci ve veřejném mínění. Jen nové, osvícené vedení bude schopno dojít k žádoucím programovým změnám, tak aby ČSSD byla schopna oslovit v budoucnu svým programem více zájmových a společenských skupin občanů – voličů.

Nové vedení ČSSD bude muset provést také podstatnou změnu v marketingu strany, dokonce změnu zásadní. ČSSD musí jako první přicházet do politické diskuze s velkými politickými tématy.

Představa části poslaneckého klubu ČSSD, že bude dobré být nenápadným a tichým, je špatná. Stejně tak jako představa o uspořádání mimořádných voleb. Pokud totiž ČSSD neuskuteční velké změny ve své politice, tak jak to hlasy ze strany znějící naznačují, nemůže očekávat nic jiného než další pokles volebních preferencí. Výsledek 7,3 %, výsledek nemusí být ještě dnem, na které ČSSD dosáhne. A to by bylo špatné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…