Paroubek: Obrana toho prý nemá dost

28.07.2017 18:53

Do roku 2017 by vládní rezort obrany měl vstoupit s navýšeným rozpočtem o 9,2 miliardy korun. Již ministr financí Babiš před svým odchodem přislíbil navýšení rozpočtu pro příští rok o 5,4 miliardy korun. Jeho nástupce Pilný toto zvýšení dorovnal na 9,2 miliardy korun.

Paroubek: Obrana toho prý nemá dost
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

A tak jestliže v roce 2016 čerpalo ministerstvo obrany ve svém rozpočtu 1,02 % HDP a absolutně 47,8 mld. Kč, má to být v tomto roce již 52,5 miliardy Kč, respektive 1,08 % HDP. Ale již v roce 2020 to má být 1,4 % a cca 70 miliard korun.

To vše prý na modernizaci výzbroje, logistického vybavení a také na nárůst počtu vojáků. Ten v tomto roce dosáhne 25 tisíc osob, když v roce 2013 to bylo něco přes 21 tisíc osob.

Cílem je navýšit výdaje tohoto ministerstva v roce 2024 na 2 % HDP. To by v tom dnešním číselném vyjádření bylo zhruba 100 mld. korun. Řekněme si otevřeně, že to jsou vesměs peníze vyházené úplně do vzduchu.

Budou vynakládány na zbraně a zbraňové systémy, které armáda ani nemůže použít. A hlavně proti komu je má použít?

Jenom evropští členové NATO vynakládají na zbrojení ročně 200 mld. eur. Oproti tomu Rusové čerpají maximálně čtvrtinu této částky. A Spojené státy, ekonomicky i vojensky nejsilnější země NATO, vynakládají ročně přes 650 mld. dolarů. A ještě toho prezident Trump nemá dost.

Zdá se, že v příštích letech zažijeme přímo výdajové orgie pořizované ze státních rozpočtů zemí NATO ve prospěch zbrojařských koncernů, především ze Spojených států a také z Německa, Francie či Velké Británie. Kdyby se aspoň podařilo omočit zobáček českým zbrojařským firmám….

Je zvláštní, že k tomuto neblahému vývoji sociálně demokratičtí politici mlčí, jako by se jich to netýkalo. To, že se to líbí české pravici a nic nenamítá ani hnutí ANO, není až tak překvapivé. Ale strana, která se chce opírat o levicové voliče, kteří ve velké většině považují vojenské výdaje za zbytečné, dělá velkou chybu.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…