Paroubek: Pelikán na tenkém ledě

06.02.2017 9:17

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se vehementně vrhl na pomoc topícím se státním zástupcům kolem vrchní státní zástupkyně Bradáčové. (Bývalý šéf ÚOOZ je již jaksi ze hry, takže se hraje jen o jeho dobré jméno.)

Paroubek: Pelikán na tenkém ledě
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ministru spravedlnosti se nelíbí výrok odvolacího senátu pražského Vrchního soudu, který zrušil výrok středočeského Krajského soudu, podle kterého byl D. Rath a další shledán vinným z přijímání úplatků a odsouzen k dlouholetému trestu vězení. Myslím, že pana ministra by spíše mělo zajímat, jak se orgány činné v trestním řízení chovaly v souvislosti se zatčením D. Ratha, s prefabrikací jeho obvinění a žaloby, a jak se choval také český tisk, který během několika dní převzal konstrukci Vrchního státního zastupitelství v Praze a ÚOOZ a vlastně odsoudil D. Ratha a další v té chvíli zatčené a obviněné jaksi předem.

Připomínám, že D. Rath byl tehdejší předsedkyní sněmovny Němcovou vydán „světské spravedlnosti“, policii a státnímu zastupitelství, během skandálních pěti minut, během kterých Němcová vůbec nemohla posoudit rozsah a dosah celé kauzy. Prostě jen přistoupila na berijovskou konstrukci státního zastupitelství a policie. Při monstrózním následném jednání poslanecké sněmovny v červnu 2012, ke kterému byl D. Rath přivlečen do sněmovny pozuby ozbrojenou eskortou, byla prezentovaná jakási verze obvinění, která byla na zářijové schůzi poslanecké bez jakéhokoli uzardění odvržena a nahrazena jinou verzí... To samo již budí veliké otazníky.

D. Rath byl tehdy v té době několik měsíců držen ve vazbě, aniž by policie ještě měla jasno o skutkové podstatě činu, jehož se měl dopustit. Až dodatečně byly vyhledávány důkazy, které prostě v době jeho zatčení ani neexistovaly. To je velmi riskantní hra policie a státního zastupitelství se svobodou v této zemi. A ministr spravedlnosti Pelikán se to jen trapně pokouší krýt.

Odvolací soud posoudil celou záležitost de facto jako účelově vykonstruovanou, opírající se o použití nezákonných prostředků při zajištění důkazů. Policie a prokuratura vůči D. Rathovi a dalším postupovaly jako jejich kolegové z prokuratur a policie v Zimbabwe. To by mělo ministra spravedlnosti znepokojovat. Ta zjevná konstrukce celého případu a jeho politická účelovost, která do výkonu spravedlnosti skutečně patřit nemá...

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.