Paroubek: Počátek konce?

14.04.2016 15:10

Anebo nový začátek? To bude velké dilema sociální demokracie v příštích měsících, přes krajské a senátní volby až k volbám sněmovním.

Paroubek: Počátek konce?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Úder Altnerem

Rozhodnutí pražského Městského soudu ve věci náhrad pro bývalého advokáta Altnera je skandální a neslýchané. Zatím nejsilnější politickou stranu v zemi přivede toto rozhodnutí do vážných problémů, které se mohou změnit v problémy přímo existenční. Pokud ČSSD v sériích voleb v letošním a příštím roce nebude výsledkově úspěšná (a že nebude, to je velmi pravděpodobné), příjmová základna se jí dále zúží, až se změní v podstatě v organizaci servisem závislou nikoli na profesionálním aparátu, ale povětšině na dobrovolnících.

To je ovšem sci-fi, na základě kterého žádná opravdu významná politická strana v naší zemi – s částečnou výjimkou komunistů a lidovců – nemůže dlouhodobě existovat.

ČSSD by se musela změnit ve stranu amerického typu bez aparátu opírající se v politické činnosti o své volební (a státem placené) reprezentanty a před volbami o entuziastické dobrovolníky. Je to v českých podmínkách jistě odvážná úvaha, ale není to nemožné.

Proč se neopřít o veřejnost?

A o zahraniční přátele? Ti mohou poskytnout alespoň morální pomoc. Ostatně ukázat zahraniční veřejnosti kurióznost rozhodování českých soudů by republice z dlouhodobého hlediska jistě prospělo. Soudní moc je dnes jasně nejproblematičtější ze všech tří mocí vytvářejících politický systém českého státu.

Již před pár dny jsem zcela vážně navrhoval využít občanské sdružení či nadaci, které by mohly od příznivců ČSSD sbírat darované peníze, které by mohly být využity pro financování některých potřeb ČSSD. Rád do takové sbírky přispěji a rád se do činnosti takové organizace zapojím. Jistě by se našly i desítky tisíc drobných přispěvatelů z řad příznivců této strany, i stovky velkých a větších, ale chce to se na ně obrátit s prosbou a s vysvětlením naléhavosti celé situace. A to nemůže udělat nikdo jiný nežli vedení ČSSD. A čím dříve to udělá, tím lépe. Není na co čekat.

Posílit právní zastoupení ve sporu s Altnerem

Rozpuštění neformálního právního koncilia pro řešení celého případu s Altnerem v Lidovém domě po mém odchodu z vedení ČSSD bylo velkou chybou. Místopředseda ČSSD Starec prostě nedokázal věci domyslet a ušetřil na nesprávném místě. Advokáti, kteří ČSSD v mé éře pomáhali v jejím právním zastoupení, tedy dr. Smutný, df. Císař a dr. Jansta by měli být okamžitě povoláni zpět. Teď by měly jít hrátky s osobní prestiží Starce či Sobotky stranou, protože pro ČSSD jde o řešení zcela existenčního problému.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…